Bazaars Diana Vreeland zei ooit: 'The eye has to travel.' En meer eens met Diana kunnen we het bijna niet zijn. Want reizen willen we, en genieten. We tipten al eens Londen, Ibiza en Marseille. Maar waar het ook pico bello vakantie vieren is, is in Griekenland. In de azuurblauwe wateren en tussen de spierwitte huizen is het bijzonder goed toeven.

Rest ons enkel nog de vraag: gaan we eilandhoppen of bezoeken we het vasteland? Een combinatie van beiden mag natuurlijk ook. Maar om het kiezen wat gemakkelijker te maken: sportieve types voelen zich snel thuis op het vasteland terwijl bourgondiërs en zonaanbidders zich beter raad weten op een willekeurig, zonovergoten Grieks eiland.

Sportief

Het vasteland, dat gekenmerkt wordt door weelderige bossen met prachtige wandel- en fietspaden, biedt genoeg keus voor de sportieveling. Maar - we zijn ten slotte op vakantie - uitrusten hoort er ook bij en dat doe je het beste in Porto Sani. Toch een beetje cultuur meepakken? De Peloponnesos biedt van alles wat: van Byzantijnse kapellen tot tombes van de Mycene tot volop sportieve activiteiten. Overnachten doe je het beste in hotel The Romanos, waar je ook op culinair gebied gebakken zit.

Rustgevend

Zij die liever de rust en kalmte van de Griekse eilanden opzoeken, hebben nog een keuze te maken (Griekenland kent namelijk ongeveer duizend eilanden). Op Kreta vind je restanten van vroegere culturen in combinatie met hoogwaardige resorts en idyllische stadjes. Na een dag cultuursnuiven tot rust komen op je eigen privéstrand? Dat kan bij Domes of Elounda dat door haar kidsclub en spabehandelingen speciaal voor moeders, perfect is voor gezinnen. Of wat dacht je van het inmiddels alombekende Santorini, waar durvals de steile vulkanise krater kunnen beklimmen? Of het levendige Mykonos, beroemd om haar kalkwitte molens en bruisende nachtleven? De keuze is reuze.

Oftewel: Griekenland, voor ieder wat wils.