In de ideale situatie is je huis een perfect paleisje. Alles precies ingericht zoals je in je hoofd had, altijd schoon en altijd een volle koelkast. Maar helaas valt dat in de realiteit soms tegen. Wéér boodschappen vergeten, nog steeds niet dat ene kastje opgehangen... Dat is oké: perfect is ook maar saai.

We snappen dat je beter dingen te doen hebt dan je nederige stulpje Pinterestwaardig en Mari-Kondoproof te maken, heus. Maar dat je inrichting je ongelukkig maakt, dat lijkt ons ook niet de bedoeling. Daarom: pas op voor deze zeven valkuilen.

1. Nergens groen in zicht

Planten brengen letterlijk leven in je huis: ze zuiveren de lucht binnen, die een stuk vervuilder kan zijn dan buiten. Plus: een lege plek opvullen met groen kan helpen stress te verminderen, aldus onderzoek.

> Zoek je er een voor in de slaapkamer? Deze 8 bevorderen je nachtrust.

2. Alleen licht vanuit het plafond

Vertrouw je slechts op ingebouwde spotjes? Dan mis je licht in je leven. Omdat ze in een bundel naar beneden schijnen, blijven veel verticale oppervlaktes onbelicht door spotjes. Tafellampen of stalampen helpen de ruimte lichter en daarmee vrolijker te maken.

3. De TV staat centraal in je slaapkamer

Dat je niet voor het slapengaan op je telefoon moet kijken, vertelden we je al eerder. Maar datzelfde geldt voor dat grotere scherm: de TV. Zelfde probleem: het licht van het scherm benadeelt de mechanismes waardoor je in slaap valt. En pikanter: een onderzoek vond dat koppels met een tv in de slaapkamer twee keer zo weinig seks hebben als koppels zonder tv. Snel wegdoen, dus.

4. De hal is een dumpplaats

Haakjes overal voor jassen en tassen en rekken vol schoenen: we gebruiken de hal van ons huis vaak als plaats om allerlei spullen te stallen. Geen goed idee, als we feng shui moeten geloven. Deze leer hecht veel waarde aan een opgeruimde binnenkomst. Je zou de deur helemaal moeten kunnen opendoen zonder ergens tegenaan te komen - en zonder ergens over te struikelen, natuurlijk.

5. De keuken heeft een koude kleur

Als je mensen ergens een warm welkom wilt bieden, is het in de keuken. Maar verf je die de verkeerde kleur, bijvoorbeeld een koele tint blauw, dan straalt dat kou in plaats van warmte uit. En het is ook niet goed voor je eetlust, als we de wetenschap mogen geloven. Misschien handig als je een paar kilootjes kwijt wilt, maar zeker niet als je een heerlijk driegangenmaal gekookt hebt.

6. De gordijnen hangen te laag

Hang je gordijnen niet aan het plafond, maar aan het kozijn, dan voelt de ruimte kleiner en propperiger. Creëer liever lengte en ruimte, en laat zo ook nog eens meer licht door.

7. Alles heeft dezelfde kleur

Probeer bij de keuze van accessoires voor je huis niet te matchy-matchy te zijn. Dat maakt je inrichting vlak en futloos. Mix patronen en kleuren en geef zo de kamer textuur en persoonlijkheid.

Van Good Housekeeping.