Het Royalty Weekoverzicht van 10 tot en met 17 april: over bankjes en taarten.

Bankje van de week

Om precies te zijn: het bankje pal voor de Taj Mahal in India. Nu was dat bankje al wereldberoemd van zichzelf, omdat het voor de zeventiende-eeuwse suikertaart staat die keizer Shah Jahan liet bouwen om de liefde voor zijn favoriete echtgenote, Mumtaz Mahal, uit te drukken. Weer eens wat anders dan een ring met diamanten, inderdaad. Toen Prinses Diana en in 1992 in haar uppie op zat, tijdens een bezoek aan India, leverde dat een iconische foto op die beter dan ooit illustreerde hoe eenzaam de prinses was. Prince Charles was heus wel mee naar India, maar te druk met 'meetings'. Een paar maanden na de foto werd de scheiding aangekondigd.

Royaltypinterest
Getty Images

Vierentwintig jaar later is er feitelijk niks veranderd aan de locatie – de stellages rond de torens daargelaten. Maar tegelijkertijd is alles anders, omdat William en Kate wèl druk bezig zijn met lang & gelukkig leven. Mooi detail: Kate droeg voor de gelegenheid een ring van Diana.

Royaltypinterest
Getty Images

Taart van de week

De koninklijke verjaardagstaart die Queen Elizabeth aanstaande donderdag mag aansnijden ter ere van haar negentigste verjaardag zal gebakken worden door de winnares van The Great British Bake-Off, de Britse oerversie van Heel Holland Bakt. Naam van de bakster: Nadiya Hussain, die vorig jaar de GBBO won en belooft een 'orange drizzle cake with orange curd en orange buttercream' te maken. Laten we hopen dat de jarige Queen een bijpassende drizzly oranje outfit aantrekt.

Royaltypinterest
Getty Images

Bolleboos van de week

Royaltypinterest
Getty Images

Kroonprinses Mary van Denemarken heeft van 28 maart tot 8 april een cursus gevolg aan de Harvard Kennedy School in Boston. De naam van de cursus: 'Global Leadership and Public Policy for the 21st Century'. Bravo voor deze drukbezette moeder van vier kinderen. Al zal een dikke week studeren heeeeerlijk rustig zijn vergeleken met een week thuis tussen de koters.

Cultureel uitje van de week

De Belgische Koning en zijn gezin vierden 's mans 56e verjaardag. Reden voor de brave Hendrik om zijn gezin (de brave Mathilde en de brave kinderen Elisabeth van 14, Gabriël van 12, Emmanuël van 10 en Eléonore van 8) vrijdagavond mee te nemen naar Den Bosch, om de Jheronimus Bosch-tentoonstelling  te bekijken. Voor de kinderen hoop ik dat papa volgend jaar trakteert op een dagje Walibi.

Onschuldige jurk van de week

Royaltypinterest
Getty Images

Met alle ophef over de mantel van Claes Iversen zouden we bijna vergeten dat Máxima ook nog andere kleren heeft gedragen in Duitsland. Meest opvallende: deze Barbieroze jurk van Natan, gemaakt van dupionzijde en – net als hoed en schoenen – een oude bekende: Máxima droeg ze al tijdens Koningsdag vorig jaar. Ja, zoals mijn moeder al jaren zegt: zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.