Het zou je oma maar zijn: icoon der iconen Jackie Kennedy - best leuk om tijdens een gesprek terloops te laten vallen. Kleindochter van John F. Kennedy en first lady Jackie, Rose Kennedy Schlossberg, kan dat en de mensen zullen d'r meteen geloven, want ze blijkt een nauwkeurige kopie van Jackie. Rose is de dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Caroline Kennedy, en kunstenaar Ed Schlossberg. En hoewel ze het publieke oog de afgelopen 27 jaar voortreffelijk heeft ontweken, lijkt daar nu pardoes een einde aan te komen nu de gelijkenis tussen haar en oma Jackie steeds treffender wordt. Kijkt u zelf maar 'ns:

People, Event, Crowd, White-collar worker, Businessperson, Suit, Management, Audience, Job, Student, pinterest
Getty Images

En bovenstaande is alweer vier jaar geleden - kan je nagaan hoe het er nu, gelijkenistechnisch gesproken, voorstaat.

Afijn. Wie is deze Rose eigenlijk? Wat doet ze? Is ze een gelukkig mensch? Dat laatste zul je zelf eens moeten vragen, maar grappig is ze zeker, getuige onderstaand filmpje (dat ze maakte voor haar eigenzinnige webserie End Times Girls Club, die voorziet in hilarische post-apocalyptische survivaltechnieken):

youtubeView full post on Youtube

Maar er is meer onder de zon:

Rose is vernoemd naar haar overgrootmoeder (de moeder van John F. Kennedy, en van acht andere kinderen). Het idee om de oudste kleindochter die naam te geven, kwam uit de koker van Jackie. En hoewel die haar schoonmoeder nou niet bepaald een warm hart toedroeg, sprak ze eens de woorden:

'The old bat's about 100 years old, so let's give her some respect.'

Ze was Grand Jackies oogappel en werd regelmatig meegenomen naar musea en speeltuinen tot vlak voor Jackies dood in 1994. Rose was toen net vijf - en zal zich allicht nog dingen kunnen herinneren. Zoals die keer dat ze het American Museum of Natural History bezochten met vriend van de familie en Harvard-econoom John Kenneth Galbraith. 'Rose was all over the place, 20 yards ahead of us, a real hell-raiser', weet hij nog. 'She reminded me of Jackie when she was young. Rose was very bright and very independent.'

Hair, Face, Eyebrow, Hairstyle, Facial expression, Nose, Chin, Forehead, Head, Beauty, pinterest

Ze was dòl op oom JFK junior, en in een gezin ontsierd door tragedie kwam de dood van haar geliefde oom eind jaren negentig hard aan. 'Rose withdrew after John's death', vertelde een familielid hierover. 'He'd been like a father to her. She went into a six-month depression during which she barely spoke to anyone. She stopped eating — she must have lost 30 pounds.' Rose bleef achter met twee flinke trustfondsen. Een van oma en een van oom John.

Met een Harvard-diploma Engels op zak en een master van het Interactive Telecommunications Program van Tisch School of the Arts (klinkt alvast interessant) zou je denken: niks politieks aan, dat leven van Rose. Maar we hebben het mis, want ook Schlossberg draagt haar politieke steentje bij: ze doneerde aan Obama's campagne in 2008, deed vrijwilligerswerk voor democraat Alan Khazei's (onsuccesvolle, maar dat terzijde) campagne voor de Amerikaanse senaat en kreeg een dikke pluim voor het ruggensteunen van haar moeders politieke ambities, maar ook het advies om de politieke race om de senaat op te geven.