Met onderzoeken dat het gebeurt terwijl je slaapt, bekende sterren die hun geheimen prijsgeven, nieuwe snacks die geoorloofd blijken te zijn en intrigerende fotoseries blijft het fenomeen afvallen de gemoederen bezighouden.

De heilige graal is nog steeds niet gevonden, maar het is geen hogere wiskunde dat je gewicht verliest als je minder eet, zo veel is duidelijk. Maar het slechts een paar dagen per maand drastisch snijden van calorieën blijkt ook bijkomend voordeel voor de gezondheid te hebben, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism. 

Onderzoekers aan de University of Southern California bestudeerden deelnemers die allereerst een gewoon voedingspatroon hadden, samen met een groep met een dieet dat minder dan de helft van de normale calorieën, 12% eiwit, 44% koolhydraten en 44% vet bevatte. Ze volgden dat dieet gedurende vijf opeenvolgende dagen per maand, en dat 3 maanden lang. De andere dagen aten ze wat ze wilden.

Het resultaat na 3 maanden? De deelnemers hadden minder kans op diabetes, hart- en vaatziekten en veroudering. De hoeveelheid van het zogeheten IGF-I-hormoon in het lichaam werd door deze manier van eten namelijk verlaagd, waardoor het lichaam als het ware wordt geherprogrammeerd. 'Het gaat om het herprogrammeren van het lichaam, dat in een stand komt waarbij veroudering minder snel gaat, maar tegelijkertijd verjongt met nieuwe stamcellen', aldus onderzoeker Valter Longo. Maar, zo zegt hij er wel bij, het is wel zaak dit niet als dieet te zien, maar als nieuwe eetwijze, want je moet deze manier van voedsel tot je nemen wel volhouden. 

De onderzoekers hebben verder onderzoek op dit gebied gepland en raden mensen die het willen proberen wel even aan eerst even een arts te raadplegen. Kortom: we zoeken nog immer verder naar die heilige graal. 

(via Harpersbazaar.com)