Mode en film hebben een goed huwelijk. Altijd al gehad. Of het nu een ontwerper betreft die zich laat inspireren door een filmgarderobe, of een hoofdpersoon die goede sier maakt in de laatste collectie van Yves Saint Laurent. Lees en leer over modefilms uit de jaren zestig die je gezien moet hebben.

1) La Dolce Vita, 1960

Volgens regisseur Federico Fellini heeft Balenciaga's 1957 'sack dress' hem ertoe bewogen deze film te maken. En hoewel de jurk in kwestie niet eens is gedragen in de film ging La Dolce Vita er in 1960 wel vandoor met een Oscar voor Best Costume Design. En terecht. De prachtige Anita Ekberg als Sylvia speelt gastvrouw voor een aantal fraaie modemomenten - waarvan de bekendste de zwarte jurk is waarmee ze de Trevi Fontein instapt.

2) Breakfast At Tiffany's, 1961

Audrey Hepburn in één van de meest iconische rollen uit haar carrière. Truman Capote'sBreakfast at Tiffany's vertelt het verhaal van Holly Golightly, de verdwaalde country-turned-city girl die niets op een rij lijkt te hebben - behalve haar fantastische garderobe. Gekleed door Hubert de Givenchy (een van Hepburns beste vrienden) bestaat Holly's kleerkast uit blinkende juwelen, fraaie oordoppen, hoeden, krokodillenflatjes en dat legendarische kleine zwarte jurkje. De film is een eindeloze lofzang aan mode, vanaf de opening voor Tiffany's op Fifth Avenue tot de slotscène - met die perfecte trenchcoat. Niet voor niets dat hij ook in de lijst staat met meest iconische schoenscènes.

3) A Very Private Affair, 1962

Brigitte Bardot als Jill, een nieuwbakken filmster in Parijs die het maar niet lukt te ontsnappen aan media en hordes fans. Wanneer de roem haar te veel wordt, vliegt Jill naar Zwitserland, waar ze Fabio tegen het lijf loopt. Een affaire is al gauw aan de hand. Bardots jaren zestig handelsmerk betreft een volle haardos, oversized haarbanden en chique sjaals - om in de oren te knopen voor wie haar wenst te kopiëren. En mocht je geen genoeg van haar krijgen: zie hier een fotogallerij met unieke beelden van de actrice.

4) Dr. No, 1962

Misschien wel een van de meest iconische bikinimomenten on screen dankzij onvervalste Bondgirl Ursula Andress en haar witte zwemkleren - met riem.

5) The Birds, 1963

Tippi Hedren vertolkt als Melanie Daniels de ultieme Hitchcock blondine. Hoewel de focus ligt op een stel losgeslagen angry birds valt de patente garderobe van Melanie lastig te negeren - we noemen het mintgroene mantelpak waaraan nog steeds vrolijk wordt gerefereerd in menig collectie en editorial. Het werk van Amerikaanse kostuumontwerpster Edith Head slaagt er bijna in het plot te overtreffen.

6) My Fair Lady, 1964

Het verrukkelijke verhaal van de armetierige Eliza Doolittle die transformeert tot welgestelde dame. Cecil Beaton is verantwoordelijk voor de prachtkostuums. De film kreeg er, hartstikke terecht, een Oscar voor Best Costume Design voor. Van Doolittle's fameuze zwart-witte outfit, die ze draagt naar de paardenrenbaan, tot de eindscène waar het een komen en gaan is van buitengewone en uitbundige jurken.

7) Bonnie & Clyde, 1967

Faye Dunaway en Warren Beatty presteren het in bovengenoemde film een bankoverval stijlvol toe te schijnen. De jarendertigtrends, van midirokken en hoeden tot een keur aan blitse prints, kreeg er een zweem jarenzestig bij in deze remake. En dat bleek, eenmaal op het witte doek, een gouden combinatie.

8) Belle de Jour, 1967

Catherine Deneuve als Séverine Sérizy, een keurige huisvrouw by day en zwoel meisje van plezier by night. Met kostuums ontworpen door Yves Saint Laurent, zien we Deneuve in prachtkleren die de stijl van de jaren zestig knap weergeven. Van double-breasted jassen tot Peter Pan kragen en A-lijn jurken - en guitige lingerie, dat ook. Beste van beide werelden: Séverines jurken.

9) Barbarella, 1968

Jane Fonda als futuristisch sekssymbool in deze komische sci-fi flick. Met haar knielaarzen en rijmende bodysuits bewijst Barbarella zich als onbetwistbaar stijlicoon en trendsettende bombshell. Niet te missen.

10) The Graduate, 1967

Geregisseerd door Mike Nichols werd The Graduate een van de meest baanbrekende films uit de jaren zestig gedoopt. Niet alleen symboliseert de film een generatiekloof uit de jaren vijftig en zestig, het effent tevens het pad voor filmcougars. Plus: Mrs. Robinsons wellustige garderobe en knappe lingerie (die kóusen) zijn aanleiding je eigen onderkledingstijl eens op te poetsen. Vriendelijk bedankt.