Hotspots, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Graag lezen we over de nieuwste places to be, zodat we zelf het wiel niet meer uit hoeven te vinden. Isabel Boerdam, die zichzelf De Hippe Vegetariër noemt, weet als geen ander waar je, juist ja, hip en vegetarisch kunt eten. Sterker nog: ze schreef er een heel boek over, toepasselijk getiteld De Hippe Vegetariër. Speciaal voor harpersbazaar.nl maakte zij een selectie van haar favorieten:

Ontbijt

Bertmans

Zaagmolenkade 15, Rotterdam. 

'Bertmans viel net buiten mijn toeristische stadskaart, maar het is het fietstochtje meer dan waard! Dit liefdevolle cafeetje serveert absoluut een van de lekkerste ontbijtjes van Nederland. Denk aan kokosyoghurt met chiazaad, dadels en cashews, koude havermout met amandelmelk, amandeltjes, frambozen en tijm, boekweitpannenkoekjes met blauwe bessen en ahornsiroop, ouderwetse wentelteefjes met kaneel en aardbeien, gepocheerd eitje op brood met avocado, en huisgemaakte lijnzaadcrackers met hummus. Daarbij allerlei koudgeperste slowjuices, smoothies met kokos- of amandelmelk en een fijne koffie- en theekaart. Daarnaast is er een stoer cafe met een groot terras aan het water, waar je bediend wordt door vrolijke energieke dames. Wat wil een mens in de ochtend nog meer?'

Koffie & Thee

De juf

Lighting, Interior design, Ceiling, Light fixture, Room, Dishware, Interior design, Ceiling fixture, Tableware, Serveware, pinterest
Eigen foto's.

Sint Janstraat 32, Middelburg. 

'Ard en Else hebben twee van de leukste horecazaken van Middelburg. De Juf is de plek om je ambachtelijke taartje te scoren. Gebak in alle soorten en maten: van kwarktaart met stoofpeer, citroentaart, maar ook dadelkokoskoek en gevuld speculaas, tot geweldige scones en brownies. Je raadt het al: hier kun je aanschuiven voor een verrukkelijke high tea. Onbeperkt heet water met verfijnde verse theetjes. Daarbij geniet je van hartige hapjes zoals een quiche, een soepje en een sandwich, gevolgd door scones met hun eigen kweeappeljam, lemoncurd en traditionele clotted cream, en nog meer zoetigheden. Geloof me, honger zul je hierna niet meer hebben!'

Lunch

Marres kitchen

Dishware, Serveware, Furniture, Table, Drinkware, Restaurant, Tableware, Glass, Meal, Chair, pinterest

Capucijnenstraat 98, Maastricht. 

'Een absolute lunchfavoriet - overigens ook voor diner. Dit bijzondere eethuis is gevestigd in het huis voor Hedendaagse Cultuur. In een romantische stadstuin, verscholen achter een hek, bevindt zich de ingang tot dit vegetarische walhalla. Oosterse invloeden zorgen voor een geweldig assortiment aan traditionele mezzes in een modern jasje, gecombineerd met zacht focacciabrood. Lekker samen dippen, delen, snoepen en proeven. Het eethuis is een intieme ruimte met eenvoudige houten tafels en banken, felgekleurde bloemen, industriele lampjes en een stoere bar. Naast de bar staan de mezzes uitgestald en kun je zelf je bordje volscheppen. Dit geeft een familiesfeer waaraan de informele bediening een grote bijdrage levert. Een must go.'

Borrel

Zafvino

Food, Cuisine, Dishware, Tableware, Dish, Salad, Serveware, Leaf vegetable, Ingredient, Recipe, pinterest

Zwanenstraat 22, Arnhem.  

'Zafvino is zo'n hotspot die ook zonder website of publiciteit altijd stampvol zit. Dat heb je als je het goed doet. Gevestigd op het leukste pleintje van Arnhem tref je hier goede wijnen - geen zuinige glazen! - leuke mannen die het voor je inschenken en bovenal hele creatieve borrelhapjes. Ben je vegetarisch en staat er op de reguliere kaart niet iets naar je zin? Geen probleem, de chef maakt in no-time een veggie variant waar je blij van wordt. Zoals burrata met mango of rucola met blauwe bessen en vijgen. Een plek waar je geen 'nee' kunt zeggen tegen een tweede en derde glas en je je ineens afvraagt wat er is gebeurd met de inhoud van de fles.'

Diner

Choux

De Ruyterkade 128, Amsterdam. 

Choux (Frans voor 'kool') is het blijvende resultaat van twee geweldige pop-up-concepten in Amsterdam. Eindelijk heeft dit gepassioneerde team een vaste plek in de stad! Het bevindt zich in een vuurrood pakhuis tussen Amsterdam Centraal en Muziekgebouw aan 't IJ; een bijzonder gebouw in een ambachtelijke en industriele sfeer, met minimalistische meubels, kaarsen in flessen en mooi licht. Het concept van Choux is Hollandse kost in een modern jasje, waarbij wordt getoverd met oerhollandse groenten. Dit kun je ervaren in een drie-, vier- of zevengangenmenu dat ook in een vegetarische variant is te bestellen. Iedere gang wordt op het menu slechts aangeduid met vier ingredienten. Hoe die samen worden gevormd tot een gerecht blijft een verrassing en ontdek je aan tafel. Groot fan ben ik van hun unieke desserts, zoals bijvoorbeeld hangop met een granita van granny smith en bleekselderij in een saus van zuring met blauwe bessen.'