Schoorvoetend toegegeven: ook wij maken ons er schuldig aan. Als ware taalpuristen staan onze voelsprieten uit voor taalfouten. De door snelheid gedreven typo's willen we nog wel door de

vingers zien, maar het zien of horen van heuse spelfouten voelt bij ons ook als nagels over een schoolbord. Af en toe verbijten we ons. Een andere keer kunnen we ons niet beheersen en verbeteren we.

En dat maakt ons bijzonder vervelende mensen. Vinden natuurlijk zij die worden verbeterd, maar anderen ook,zo wijst onderzoek uit. Wetenschappers aan de Universiteit van Michigan bestudeerden proefpersonen die taalfouten maakten en hun reactie op hun verbeteraars.

Wat blijkt? Mensen denken negatiever over die personen die vallen over taalfouten. Zowel typo's als grammaticale fouten hadden een negatief effect op het gevoel van de makers op de correctoren.

Overigens zijn het vooral de introverte mensen die corrigeren, zo wijst de studie ook uit.  

Hm. Toch voortaan maar even extra slikken als er ergens me staat waar het mijn moet zijn? Sorry, onderzoekers, maar dat voert te ver. Dan zijn we maar vreselijke mensen.