Wie, pak 'm beet, een jaar of vijf geleden voor het laatst op Bali was, kent het tropische eiland bijna niet meer terug. Vanwege het toerisme, ja, en dat bedoelen we in a good way. Sinds steeds meer mensen het eiland weten te vinden, zijn de faciliteiten namelijk in rap tempo verbeterd. Bali blijft echter groot en onontgonnen genoeg om er je bijna-alleen-op-de-wereld-plekje te veroveren. Zorg dat je een selectie zwembaden, spa's, afgelegen baaitjes, restaurants om uren te tafelen, zonsondergangsessies over de gestapelde rijstvelden en ochtendyogasessies op de vakantie-to-do-lijst hebt staan. Dan is Bali het paradijs op aard.

Slapen

Villa Umah Lily, Kediri

Een goed AirBnB-adres voor het hele gezin (of meer gezinnen: kan ook). Van modebewuste eigenaars met goede smaak. Villa Umah Lily, vernoemd naar de dochter des huizes, bestaat uit een woonhuis dat uitziet op binnentuin met zwembad en privéwoud. Daarnaast zijn er nog drie bijgebouwen waar je met twee of vier kunt logeren, stuk voor stuk voorzien van een goddelijke buitendouche en privépatio.

Wood, Hardwood, Room, Interior design, Flooring, Floor, Wood stain, Wood flooring, Interior design, Laminate flooring, pinterest
Desa Seni Resort

Yoga

Desa Seni, Canggu

Het Desa Seni-resort in het zuidwesten van Bali is vers gerenoveerd. Je volgt er de allerbeste yogaklasjes van het eiland – we hebben getest! – en op het menu van het restaurant staan smakelijke, gezonde gerechten met groenten uit eigen tuin. Doordeweeks mag iedereen rondhangen bij het zwembad, dat in het weekend exclusief voor de gasten is.

Lekker lunchen

Warung Bambuku, Seminyak

Voor minder dan twee euro kun je op Bali fantastisch en gezond lunchen. De kunst is om de beste warung (Indisch eethuisje) te vinden. Zoals Warung Bambuku op Sunset Road. Witte, gele of rode rijst, vega, kip of vlees. Om de hoek zit restaurant Mama San, ook een aanrader. Geen website,

Zwemmen

Finn's Beachclub, Uluwatu

Zorg dat je tenminste één dag je strandtas pakt voor het zuidelijke Finn's, onderdeel van het luxe Semara-resort. Neem de lift langs de steile rotswand naar het strand, waar je de beachclub aantreft, gebouwd op natuurlijk wit zand, met uitzicht over de turquoise zee.

Eten en drinken

Sari Organic, Ubud Een mooie wandeling van een minuut of twintig vanaf het centrum van Ubud. Het is even een afdaling maar dan heb je ook wat: heerlijk lokaal eten en waar je ook kijkt rijstvelden, die tegen de omringende heuvels liggen. Het restaurant heeft geen website, maar staat wijd en zijd bekend.

Sisterfields, Seminyak Kosmopolitisch ontbijt- en lunchrestaurant alsmede ontmoetingsplek, waar mensen ook graag werken op hun laptop, met een koffietje ernaast. Neem de gepocheerde eieren met avocado.

Glass, Interior design, Table, Furniture, Restaurant, Real estate, Design, Interior design, Houseplant, Hotel, pinterest
Meraputhi

Merah Putih, Seminyak De eigenaren van restaurant Petitenget openden dit fine dining restaurant dat een kruising is tussen een Oosterse tempel, een kas en de Eiffeltoren: spectaculair!

Spa

Alila, Uluwatu

Het Alila Hotel combineert een fenomenaal uitzicht met knap design, een fijne infinitypool en een spa om van te dromen. Reserveer een spabezoek, plak er een lunch aan en blijf tot bedtijd plakken om je daarna rozig met een taxi naar je logeeradres te laten rijden.

Doen

> Bezoek de Tirta Empul Temple voor een dompelceremonie. Dat wil zeggen: met je kleren aan in een meertje staan en je wassen met het heilige water dat uit de omringende kruiken stroomt.

> Zet koers naar het strand van Jimberan in het zuiden van Bali en eet bij zonsondergang seafood op het strand.

> Op naar de Gili Eilanden, net voor het eiland Lombok, meer bounty wordt het niet.

> Of, als je de Gili Eilanden teveel heisa vindt: ga naar het eiland Nusa Lembongan of het kleinere Nusa Cenningan, ongeveer dertig minuten varen vanaf Padangbai. Het is er prachtig snorkelen en duiken. Overnachten kan in het Dreambeach Resort op Lembongan. Ga je slechts een dag, calculeer dan een lunch en luiersessie in bij Le Pirate Club op Cenningan.

Praktisch

Garuda Indonesia

Luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia is onlangs uitgeroepen tot vijfsterrenluchtvaartmaatschappij, waarvan er wereldwijd slechts zeven bestaan. Je eet verbazingwekkend goed aan boord en de bemanning is vriendelijke en goed gegroomed. Ze vliegen vijf keer per week (649 euro inclusief) zonder overstap van Amsterdam naar Jakarta. Vanaf daar vlieg je door naar Bali, de totale reis duurt ruim dertien uur. De beste maanden zijn april en mei, net voordat het te drukke hoogseizoen van start gaat. Of september en oktober, net voordat het regenseizoen begint.

Dit artikel verscheen eerder in Harper's Bazaar.