Dat niet ontbijten niet goed voor ons is, weten we allemaal (en er toch gewoon stug mee doorgaan, hè?). Maar dat twéé keer ontbijten goed voor ons is, kijk, dat is iets waar we wakker door worden geschud.

Het nieuws volgt na een discussie over een Amerikaans initiatief - Het Nationale Schoolontbijt - waarbij er wordt geopperd kinderen op school te laten ontbijten, omdat veel arme gezinnen het geld niet hebben voor het eerste maal. Ouders die hun kinderen niet met lege maag naar school laten gaan, zijn nu bang dat een dubbel ontbijt voor overgewicht bij hun kroost zorgt.

Maar die zorgen zijn onterecht, aldus onderzoek van het Rudd Center for Food Policy and Obesity aan de universiteit van Connecticut.

Onderzoekster Marlene Schwartz volgde leerlingen van 12 scholen en noteerde hoeveel keer zij ontbeten, hun gewicht en andere gezondheidsaspecten. Gemiddeld genomen kwamen de kinderen die twee keer ontbijt tot zich namen er beter vanaf dan zij die deze maaltijd skipten.

Het centrale antwoord van de studie, waarbij Schwartz aantekent dat verder onderzoek nodig is: zij die één of twee keer ontbijten, hebben meer kans op een normaal gewicht, dan zij die dat niet doen.

Klinkt op zich ergens wel logisch (zoals de meeste conclusies uit de meeste onderzoeken, maar dat terzijde). Met een volle maag ben je immers eerder geneigd van al dat snoepgoed uit de kast of op het bureau van die collega af te blijven. Jammer genoeg is het geen vrijbrief om na je verantwoorde yoghurt nog een chocoladecroissant naar binnen te schuiven, maar een extra hap kwark kan dus geen kwaad!