Wat blijkt? Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.

Verder merken ze wat er op zo'n moment in het hoofd van hun baasjes omgaat, door scherp te kijken naar hun lichaamstaal en de manier waarop ze zich uiten.

Wanneer eigenaren van de honden zich op de vlakte hielden tijdens de testen die voor het onderzoek werden gedaan, wachtten de honden langer met het maken van contact met de vreemdeling dan wanneer hun baasje er wel bij was.  Ook keken de honden vaker naar hun baasje, waarschijnlijk om de reactie te testen. 

Mastiffs en bulldogs gedroeg zich zelfstandiger dan andere rassen, zoals herdershonden. Ook wijst het onderzoek uit dat mannelijke honden minder vaak naar hun baasjes keken om signalen op te vangen dan vrouwelijke honden.

De conclusie: honden gebruiken zogeheten sociale referenties van hun baasjes. Zij synchroniseren hun reactie met hun eigenaren. De informatie uit het onderzoek kan worden gebruikt voor het africhten en opvoeden van de viervoeters.