Het leven is soms onverklaarbaar. Dat heeft verder niets met het leven te maken, maar des te meer met onszelf, mensen. 

Want hoewel het lichaam een complex wonder is, zijn er ook bepaalde dingen die zo raar zijn dat we er onze vinger maar niet op kunnen leggen. Want waarom blijven bepaalde deuntjes toch soms zo in je hoofd hangen? En hoe komt het dat je eigen stem zo raar klinkt wanneer je het opneemt? How it works magazine zocht het uit en komt met verrassende antwoorden op deze vreemde vragen.

1. Waarom onze eigen stem zo raar klinkt. 

Ooit je eigen stem teruggehoord op een bandje? Verschrikkelijk hè? Maar hoe komt het dat daar zo'n groot verschil in zit? 

Het blijkt dat wanneer we iemand anders horen spreken, de geluidsvibraties binnenkomen via ons trommelvlies, waardoor dit gaat trillen. Dit zorgt ervoor vervolgens weer voor dat het vocht in je oor tegen haartjes aan trilt, zodat deze signalen kunnen sturen naar de hersenen. 

Maar wanneer we zelf praten, komt het geluid op een andere manier binnen. We analyseren namelijk niet alleen het geluid dat via onze oren binnenkomt, maar ook de vibraties die in ons hoofd plaatsvinden wanneer we praten. Als we onze stembanden en tong gebruiken om te praten vibreren onze huid en botten in het gezicht namelijk een beetje mee. Door deze vibraties lijkt onze eigen stem een stuk lager dan in werkelijkheid. Wanneer je je stem terughoort op tape, hoor je deze lage tonen dus niet en kan je stem plots heel vreemd klinken.

2. Waarom sommige liedjes maar in ons hoofd blijven hangen.

Overkomt vast iedereen minstens één keer per week en dan ook echt alleen met van die vervelende liedjes. Maar hoe komt het dat we deze - vaak gemakkelijke - deuntjes maar niet uit ons hoofd kunnen zetten? 

Het herhaaldelijk afspelen van een liedje in je hoofd - ook wel oorwormen genoemd - werkt op dezelfde manier als wanneer plots een bepaalde herinnering omhoog komt drijven en lijkt daarom simpelweg een onbewuste gedachte te zijn die buiten onze eigen controle ligt. Het liedje ligt als het ware in je hoofd opgeslagen en komt - net als herinneringen dat ooit doen - soms plotseling zonder dat we daar iets aan kunnen doen boven drijven.

Maar gelukkig is er een oplossing. Deze vier bezigheden moeten je volgens onderzoek binnen no time van je oorwormen af helpen:

- Het maken van een anagram: door je hersenen bezig te houden met een simpele anagram - het maken van een nieuw woord van de letters van een ander bestaand woord - kun je je hersenen afleiden en zo eindelijk van dat vervelende liedje afkomen.

- Kauwgum kauwen: het bewegen van je kaak zou invloed hebben op je korte termijn geheugen en daardoor in staat zijn het liedje uit je gedachtes te bannen.

- Het liedje vervangen: het beste medicijn tegen oorwormen blijft nog steeds het luisteren naar andere muziek om zo het nummer uit je hoofd te drijven. Het enige probleem is wel dat de kans groot is dat vervolgens het nieuwe liedje in je hoofd blijft hangen. Kies er dus één die je heel erg leuk vindt.

- Het maken van een sudoku: het uitvoeren van moeilijke, non-verbale taken zou ook een goede oplossing zijn voor oorwormen. Maar kies dan wel voor een redelijk makkelijk exemplaar aangezien uit onderzoek blijkt dat deze het meest effectief zijn.

3. Waarom snoozen er voor zorgt dat het moeilijker wordt om op te staan.

Ons slaappatroon is op te delen in cyclussen: het duurt 10 minuten om langzaam weg te doezelen, vervolgens bevinden we ons 10 tot 20 minuten in een lichte slaap om daarna weg te zakken in een diepe slaap. Deze cyclus vernieuwt zich elke 90 minuten. 

Die paar minuten die je 's ochtends snoozend doorbrengt blijken dus helemaal niet zo bevredigend te zijn aangezien op dat punt je slaapcyclus al is verbroken en deze korte periodes van slaap je geen rust meer brengen.

4. Geld de vijf seconden regel echt?

Iedereen kent 'm: de vijf seconden regel. Wanneer je eten op de grond laat vallen en het lukt je om het binnen vijf seconden weer op te rapen, dan is er niets aan de hand. Maar klopt dit wel, of is dit weer zo'n fabeltje dat onze moeders gebruikten omdat ze het anders zonde vonden? 

Om dit te testen lieten onderzoekers van Aston University verschillende etenswaren vallen op verschillende soorten vloeren om ze vervolgens te testen op bacteriën. Wat blijkt? Binnen vijf seconden zitten er helaas al wel wat bacteriën op je voedsel maar over het algemeen is het nog steeds goed eetbaar. Nou, heeft je moeder toch gelijk.

5. Waarom zien we er soms zo anders uit op een foto?

Denk even na: het beeld dat je van jezelf in je hoofd hebt is gebaseerd op je eigen reflectie in de spiegel. Dat is de manier waarop we onszelf iedere dag in de ogen kijken. Maar feitelijk is het beeld dat je van jezelf hebt opgeslagen dus in spiegelbeeld. Als onze gezichten symmetrisch zouden zijn, zou dit geen probleem zijn, maar dat zijn ze natuurlijk nooit helemaal. 

Daarom kan het soms heel verwarrend zijn om jezelf terug te zien op een foto aangezien je dit beeld van jezelf simpelweg niet gewend bent.