Steevast één van onze goede voornemens: meer lezen. Want die stapel boeken naast je bed, die groeit al een aantal jaar stevig voor. En meepraten over het debuutroman van die opkomende schrijver of over de biografie van die bekende cultheld dat kun je al tijden niet meer. En dat is toch jammer.

Gelukkig zijn we de beroerdste niet en geven we je graag wat tips mee om iedere dag een aantal pagina's te verslinden. Want echt: met zoveel mooie verhalen in de wereld is het zonde het niet te doen.

1. Sleep dat boek overal mee naar toe. En ja dan bedoelen we ook overal!

Kijk, daar begint het al. Lezen wordt behoorlijk lastig wanneer je, zeg maar, geen boek bij je hebt. Vind je het verdomd onhandig om telkens een zwaar boek mee te slepen? Kies dan voor een e-reader of apps om toch overal een verhaal bij je te hebben.

2. Lees één ding tegelijkertijd.

Kijk, als jij kunt multitasken dan is dat een geweldige gave. Maar bij het lezen van boeken? Niet zo'n goed idee. Het zorgt er namelijk voor dat je niet helemaal op kunt gaan in één verhaal. Plus, het is vaak ook nog eens super verwarrend. Niet doen dus.

3. Wordt lid van een boekclub.

Klinkt misschien een beetje ouderwets, maar geloof ons dit helpt! Zie het als een stok achter de deur. Niemand wil ten slotte die persoon zijn die wel naar de boekclub komt maar het boek niet gelezen heeft en dus alles maar faket en zichzelf eigenlijk onwijs voor schut zet. Don't be that person.

4. Lees alleen dat wat je leuk vindt. Is het niet leuk? Leg. Het boek. Neer!

Het leven is veel te kort om boeken te lezen die je niet leuk vindt. En het kan ook nog eens heel je plezier in lezen doen verdwijnen. Word jij helemaal vrolijk van die roman die iedereen afkeurend een guilty pleasure noemt? Lezen die hap! Het moet ten slotte een feestje blijven.

5. Gebruik ieder nutteloos moment om een paar pagina's te lezen.

Dat moment waarop je op je vriend zit te wachten op het station? Of wanneer je vriendin die lading kleding past tijdens het winkelen? Dit zijn dé perfecte momenten om even wat pagina's te lezen. En wanneer je je boek dus altijd in je tas hebt (zie punt 1), dan gaat dat heel erg gemakkelijk. Voor je het weet heb je die hele reeks verslonden.

6. Lees tijdens je work-out.

Nee, hiermee bedoelen we inderdaad niet dat je je boek meesleurt tijdens je tweewekelijkse hardloopsessie in het park. Tenzij je natuurlijk kiest voor een audioboek, wat een goede vervanging is voor je oppeppende top 40 playlist. Pak je gelijk twee goede voornemens aan, wie wil dat nou niet?

Maar bestaat jouw wekelijkse sportmomentje uit tientallen minuten op de loopband of crosstrainer? Dan kun je dus prima je boek lezen - mits je niet gaat voor standje sprint natuurlijk - tijdens het sporten. Een win-winsituatie!

7. Lees voordat je naar bed gaat.

Maak er een gewoonte van om iedere avond voordat je naar bed gaat even wat te lezen. Niet alleen helpt het je veel beter in slaap te komen dan bijvoorbeeld het kijken naar een serie, maar zo zorg je ook voor een regelmatig leesritme waardoor je dat boek binnen no time uit hebt.

8. Word vrienden met een boekenwurm.

Ken je dat gevoel dat je vindt dat iedereen dat boek moet lezen omdat het zó super geweldig is? Juist, helaas staat niet iedereen open voor dit enthousiasme en daarom is het zo fijn om een leesmaatje te hebben. Niets leuker dan samen die geestdrift over een nieuw verhaal te delen.

9. Vind een rustig plekje.

Heb je even geen bibliotheek, lege kamer of rustig bankje tot je beschikking? Geen probleem! Je kunt namelijk heel gemakkelijk de buitenwereld als het ware buitensluiten door je koptelefoon op te zetten en rustgevende muziek - denk: regendruppels op het raam, het geluid van de zee - op te zetten. Geloof ons, dit werkt echt!

10. Combineer het lezen met iets wat je heel erg leuk vindt.

Lukt het toch niet om iedere dag dat boek er bij te pakken? Maar zit je wel iedere avond met dat wijntje op de bank? Combineer het dan! Als je intens geniet van een glas wijn in de avond of dat kopje koffie in de ochtend, combineer dit moment dan met het lezen van je boek en je las nog nooit zo snel.


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?