Maak je volledige avondprogramma vrij, stuur je geliefde naar z'n vrienden voor één of andere voetbalwedstrijd en haal genoeg lekkers én een fles bubbels in huis. Vanavond breng jij namelijk jouw avond door met Marilyn, Audrey of Grace (als in Monroe, Hepburn en Kelly, ja). Puur in het belang van je zelfontplooiing natuurlijk, want onderstaande films zijn heel educatief op het gebied van mode en stijl. Kijk en leer!

1. How to Marry a Millionaire (1953)

Als we enkel de naam Marilyn Monroe roepen, ben je waarschijnlijk al verkocht. Maar mogen we je even herinneren dat naast Monroe ook Lauren Bacall en Betty Grable een rolletje in deze iconische film vertolken? Met z'n drietjes vormen ze een geweldig chic trio en alleen al hun outfits zijn het kijken waard. Fun fact: Monroe verwijst naar een personage dat maar liefst drie keer in Harper's Bazaar heeft gestaan en daarom wel uiterst stijlvol moét zijn. Kijk, die heeft 't begrepen.

youtubeView full post on Youtube

2. High Society (1956)

Stijlvoller dan Grace Kelly in High Society ga je het niet snel krijgen. Of ze nu in een one-piece aan de rand van het zwembad ligt of de dansvloer over zweeft in een pracht van een avondjurk, ze ziet er immer uit om door een ringetje te halen. Tel daar nog even de loepzuivere stem van Frank Sinatra bij op en je hebt een succesformule. Kijken dus!

3. Charade (1963)

Audrey Hepburn doet je natuurlijk meteen denken aan Breakfast at Tiffany's en While Funny Face, maar Charade is er ook zeker eentje om niet te missen. Naast de immer verleidelijke Cary Grant verschijnt ze in deze mysterieuze thriller in de meest prachtige (nu inmiddels) vintage jassen, mouwloze jurken, kitten heels en enorme zonnebrillen. Zucht, om bij weg te dromen.

4. Valley of the Dolls (1967)

Denk: het New York van de jaren zestig, torenhoge kapsels en winged eyeliner. Maar denk ook aan een heftig plot vol drugs, schandalen en een triest einde. De combinatie van beiden zorgt voor een indrukwekkend schouwspel dat zeker het bekijken waard is.

5. Barbarella (1968)

Jane Fonda in de glorious jaren zestig die op een paar te gekke space-boots het gehele universum redt. Need we say more? Dacht het niet.

6. The Great Gatsby (1974)

Alhoewel de film hevig bekritiseerd werd door recensenten, kunnen wij Mia Farrow in de Great Gatsby echt niet weerstaan. Moeiteloos combineert ze de glamour van de jaren twintig met de elegantie van de jaren zeventig en dat levert werkelijk waar een prachtfilm op.

7. Grease (1978)

Natuurlijk beginnen we spontaan te swingen bij het horen van de opzwepende muziek van Grease en bij het zien van dat typische jaren vijftig stijltje. Maar we staan pas echt op de bank te springen wanneer Sandy de kermis op paradeert in een leren cat-suit met giga krullenbos. You go, Sandy!

8. Girls Just Want to Have Fun (1985)

Een ware klassieker met Sarah Jessica Parker vóórdat ze bekend werd door Sex and the City, maar wel in net zulke fijne looks. En dat alles in de midden jaren tachtig. Wij krijgen spontaan zin in foute neonkleurtjes en ultrastrakke leggings .

9. Heathers (1989)

Keer eventjes terug naar die heerlijke tijd van schoudervullingen en scrunchies met de film Heathers uit de jaren tachtig. Doet goede herinneringen opleven, geloof ons.

10. Basic Instinct (1992)

Niemand vertolkt het minimalisme van de jaren negentig beter dan Sharon Stone in Basic Instinct. Haar spierwitte jurk met coltrui en overjas zijn inmiddels iconisch te noemen.

11. Pulp Fiction (1994)

Fan van alles tomboy-ish en blijf je ver weg van typisch vrouwenkledij? Haal dan je hart op bij Uma Thurman in Pulp Fiction. Nooit eerder zagen een simpele zwarte pantalon en wit overhemd er zo cool uit.

12. Clueless (1995)

Oké deze film heeft natuurlijk eigenlijk geen introductie meer nodig, aangezien ieder beetje modeliefhebber 'm haast van buiten kent. Maar toch: met Clueless waan je je weer even in de jaren negentig, compleet met naveltruitjes, plateauzolen en scrunchies. Niet zo'n fan van het stijlrepertoire van de jaren negentig? Alleen om de heerlijke quotes lig je al regelmatig onder je stoel (You don't understand, this is an Alaïa!).

13. Amelie (2001)

Audrey Tatou belichaamt als geen ander de Franse elegantie in Amelie en daarom alleen al is de film het bekijken waard.

14. Mona Lisa Smile (2003)

Échte elegantie, zoals ze dat in de jaren vijftig deden, dat zie je niet meer vaak. Gelukkig is daar Mona Lisa Smile met Julia Roberts, Julia Stiles en Kirsten Dunst in praktisch tweed, sterke silhouetten en vrouwelijk kant. Gewoon kijken, dan snap je wat we bedoelen.

15. A Single Man (2009)

Het feit dat Tom Ford himself deze film heeft geregisseerd zegt natuurlijk eigenlijk al genoeg. Puur genieten deze film.