Omdat niets fijner is dan wegdromen bij prachtige bestemmingen, presenteren wij: elke week een fantastisch(e) land/streek/stad om naar te ontsnappen. Vandaag: het Franse Marseille.

Sinds het Zuid-Franse Marseille in 2013 tot Europa's culturele hoofdstad werd benoemd, praten de inwoners van de stad over een pre- en post-2013: creatieve evenementen, sociale projecten en drukbezochte hotspots zorgen er voor dat de rauwe en ooit zo onverzorgde havenstad hard op weg om de hipste hang-out van Frankrijk te worden. Hier onze beste adresjes.

DOEN

Friche Aan de rand van de armste wijk van Marseille, La Belle de Mai, ten noorden van het centraal station, opende de gemeente Friche, een groot sociaal project in en rond een voormalige tabaksfabriek. Er kwam een halfpipe, een theaterschool, ateliers, een lokaal radiostation en tal van evenementen. Van juni tot september klimmen dj's en live bands op het enorme dakoppervlak voor de leukste stadsfeestjes. Elke zondag in juli en augustus is er een gratis openluchtbioscoop.

MuCEM Marseillepinterest
MuCEM

MuCEM Het Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée is gebouwd in de wijk Panier in 2013, het jaar waarin Marseille culturele hoofdstad van Europa was. Een brug verbindt een oud fort met het moderne museumgebouw, waar wisselende moderne exposities worden gehouden met een focus op Zuid-Europa.

ETEN

De oude haven is een toeristische trekpleister; het beste moment van de dag is heel vroeg 's ochtends, als de vissers hun vangst aan land brengen en het verder nog heerlijk rustig is. Bij zonsondergang eet je er fantastisch – je moet alleen wel weten waar je moet zijn.

Le Poulpe Aan het einde van de dag, als de zon onder gaat, is er geen betere plek dan een van de restaurants aan de haven. Schuif voor het avondmaal aan bij Le Poulpe, eind 2014 geopend door twee kokende vrienden. Kies het driegangenmenu dat altijd een visgerecht bevat. Met bijpassende wijnen.

Marché Saint Victor In de wijk Endoume opende eind 2014 deze overdekte markt in de sfeer van Spaanse stadsmarkten zoals die in Madrid en Barcelona, maar met een Franse slag. Koffie? Ga naar Salut un Café. Op maandag is de markt gesloten maar op donderdag, vrijdag en zaterdag is het 's avonds tot half elf feest.

Chez Georgiana Marseillepinterest
Chez Georgiana

Chez Georgina Chef Georgiana Viou deed mee in de Franse MasterChef. Een eigen restaurant was na haar finaleplaats zo gefikst en sindsdien lopen de lokale bewoners de deur plat voor haar zeebaars met zwarte rijst, spinaziesalade en rijstpudding met verse aardbeien.

Urban Kitchen Het nieuwe Urban Kitchen is bijzonder geschikt voor kinderen en grote groepen; het is ruim 190 vierkante meter, er is een de petanque-baan op het terrein (heus niet alleen voor les jeunes), en de vier vrienden achter het industriële restaurant organiseren fijne brunches. In het weekend kun je je tussen elf en vier tegoed doen aan Frans lekkers waarna om zes uur de After Brunch volgt: kleine happen met soul en jazz.

Op het menu onder andere tartaar van tonijn, salade met venkel en octopus een een boterzachte beef Wellington. En niet te vergeten acht wijnen van eigen makelij die je ook als proeverij aan kunt laten rukken.

Arty Cafe Jardin Montgrand Voor shoppen in de conceptstore en een kop koffie op de kleurrijke stoeltjes in de tuin van het kunstcafé.

Hôtel C2 Marseillepinterest
Hôtel C2

SLAPEN

Hôtel C2 Het nieuwe C2 Hôtel is het eerste gezamenlijke project van het Franse architectenkoppel Claire Fatosme en Christian Lefèvre. Zodra je binnenkomt voel je de liefde die de twee in hun stadse retraite hebben gestoken. Het hotel is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis, op steenworp afstand van de Vieux Port, de beroemde haven van Marseille. Pal tussen de chique boetieks van de stad, maar verscholen achter een doodnormale deur.

Via een kleine binnentuin kom je een indrukwekkende lobby met plafondfresco's en designmeubels binnen. Langs de restaurantbar ga je naar een van de twintig kamers, waarvan de bovenste fantastisch uitzien op de iconische Notre-Dame de la Garde. In de catacomben van het hotel bevindt zich een Filorga-spa met binnenzwembad, uitgehouwen in de rotsen.

Boek tijdens een zomerverblijf de shuttleboot naar het privé-eiland van het hotel. Dit minifort heet Île Degaby, en ligt slechts tweehonderd meter buiten de haven. Daar staan ligbedden klaar – picknickmand en snorkels ernaast.

Casa Honore Het is even zoeken naar bed & breakfast Casa Honore. Je zit goed als je aanklopt bij een onopvallende deur met piepklein naambordje, twee straten achter de Vieux Port. De arty b&b zit in een voormalig printerette en alle frisse, lichte kamers – twee grote en twee kleinere – kijken uit op een tropische binnentuin vol planten, bloemen, palm- en bananenbomen. En natuurlijk een fraai zwembad. Kamers vanaf € 140 euro per nacht, inclusief ontbijt.

Hôtel Castelletpinterest
Hôtel Castellet

IN DE ZOMER

Marseille kan klam zijn in de zomermaanden. Wil je er even uit? Op een half uur rijden door de prachtige Provence vind je Castellet, een kleine vesting tussen Marseille en Hyères. Een architectonisch interessante kleine stad, met boven op de berg Hôtel du Castellet van Relais & Châteaux, een Franse luxeketen. Het is een uitgestrekt landgoed met golf- en tennisbanen, mooie tuinen en een zwembad tussen de lavendel en palmbomen.

Het prijswinnende continentale ontbijt wordt geserveerd in een balzaal, inclusief kroonluchters en met zicht op de indrukwekkende tuinen. Daarna kun je de hotelspa met hamam induiken, een wijntour doen, de calanque verkennen en dolfijnen spotten of wandelen over de promenade of langs de kliffen, alles op loopafstand vanaf het hotel.