Vanaf vandaag op tv: een gloednieuw seizoen van Koken met Van Boven. Een goede gelegenheid om eens te kijken hoe een dag er nou uitziet in het leven van - misschien wel Neerlands leukste - kookboekenschrijfster en tv-kok. Daarom: 24 uur met Yvette van Boven.

8.00 uur

De wekker. Gisterenavond weer tot een uur of negen doorgegaan met werken, zoals gewoonlijk, dus ik sta rustig op en begin mijn vaste ritueel. Espressoapparaatje aan, waarmee ik al vijftien jaar getrouwd ben en dat alleen ik fatsoenlijk kan bedienen. Bad aan, scheut Caudalie erin uit Parijs omdat het zo lekker fris ruikt. Radio op de Belgische, klassieke zender Klara. Daarna voer ik onze boerenfox Marie, brokjes, met een lepeltje biopaté. Wel zo gezellig: droge brokken vindt toch niemand lekker?

9.00 uur

Van ontbijten heb ik nooit gehouden, een fruitshake met venkel, appel en gember gaat er nog net in. Mijn man [fotograaf Oof Verschuren, red.] is al naar de studio. Zelf werk ik thuis, we wonen in een oud pakhuis uit 1600, in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. We noemen het onze stacaravan, want het is een langwerpige ruimte, waar de keuken veel ruimte inneemt.

9.15 uur

Ik mail met mijn uitgeverij in New York, Abrahams, waar Home Baked ook is uitgebracht. Ze zijn er blij mee, net als ik. Het is ook in het Duits uitgekomen. Gek, hoe hard het gegaan is de laatste jaren met mijn boeken, dat had ik aanvankelijk niet kunnen bedenken.

Er komt een sms'je binnen van mijn Nederlandse uitgever bij Fontaine, over een herdruk. Mijn hoofd moet op de cover, helaas, ik ga zo niet graag op de foto. Maar sinds mijn kookprogramma Koken met Van Boven bij de VPRO is het belangrijker om op de voorgrond te treden. Ik heb het ervoor over, want dat programma is, na kookboeken maken, het leukste wat ik ooit gedaan heb. Als je net als ik een halve kluizenaar bent en altijd thuis werkt, is het heerlijk om een dag met een camerateam op pad te gaan.'

10.00 uur

Even een blokje om met de hond, kan ze daarna mooi slapen en ik verder werken. Er moet ook nog een idee en illustratie komen voor mijn rubriek in de Volkskrant. Dan kan ik het vanmiddag voorkoken en hebben we vanavond, als Oof rond 21.00 uur thuiskomt, meteen eten op tafel.

instagramView full post on Instagram

14.15 uur

Ik maak een luie lunch van persoonlijk uit Ierland geïmporteerde Ryvita-crackers met avocado en Maldon zeezout. Heel lekker en een beetje nostalgie misschien: tot mijn tiende heb ik in Ierland gewoond.

14.30 uur

Illustraties maken voor het kookboek voor Dille&Kamille. Leuke, grote winkel, dus dan ben ik om. Tussendoor kijk ik even op Poor Man's Feast, een van mijn lievelingsblogs.

16.30 uur

Ik spring, met Marie hollend ernaast, op de fiets naar vishandel Tel op de Nieuwmarkt voor dorade. Ik ga altijd naar alle kleine winkels. Zuivel bij de zuivelwinkel, vlees bij de natuurslager op de boerenmarkt of bij slagertje Vet op de Zeedijk. Daar kermen ze al als ik aankom: o ze moet zeker weer iets moeilijks! Dan wil ik bijvoorbeeld ribstuk van big, dat ze moeten uitbenen.

Bij de groentekraam op de Nieuwmarkt kennen ze me ook, daar houden ze gekke inheemse bladgroenten voor me apart, of iets als kliswortel. Als ik ermee gekookt heb kom ik de volgende dag even vertellen wat ze ermee kunnen, kunnen zij dat weer doorbrieven aan hun klanten.

18.00 uur

Aan de slag met voorkoken. Ik hoef niet te haasten, zoals op dinsdagavond als ik van zeven tot tien naar mijn cursus pottenbakken ga. Het klinkt oubollig maar ik vind het geweldig. Ik ben gek op servies, mijn kasten puilen uit. Voor Oof, die heel goed Aziatisch kan koken, maak ik een Japans servies. De uren tussen zes en negen zijn het lekkerst om door te werken, dan is iedereen op kantoor naar huis en word ik nauwelijks gestoord.

21.00 uur

Oof komt thuis, ik schenk een glas uit de Piemonte in, we praten de dag door en gaan aan tafel. We zijn allebei behoorlijk druk, gelukkig gaan we volgende week weer eens naar Parijs, waar we een appartement hebben. Als we 's avonds rond achten wegrijden en plankgas geven, kunnen we om 00.30 uur nog net voor oesters aanschuiven bij restaurant Terminus Nord.

22.30 uur

Lekker, een avond thuis. Ik eet vrij veel buiten de deur, logisch, met mijn werk, maar als je niet oppast groei je dicht. Ik zou meer moeten sporten, wat er te weinig van komt. Ik hou ook zo van eten en drinken! Afgelopen week ben ik voor de derde keer naar Kaagman en Kortekaas gegaan, zo lekker is het daar. Ik ga ook graag naar Café Modern, De Goudfazant of Choux.

Vanavond kijken Oof en ik een aflevering van Love/Hate op Netflix. Een soort mix van The Sopranos en Trainspotting, over drugsbaronnen in Dublin. Ik heb nog nooit zo'n agressieve serie gezien, elke aflevering wordt er wel een hoofdpersoon neergeknald: zo wreed dat het komisch wordt. Wat ik ook geweldig vond: Chef's Table, dat is echt de mooiste culinaire serie ooit gemaakt [ook op Netflix te zien, red.]

24.00 uur

Ik maak mijn gezicht uitgebreid schoon, smeer er een dikke laag Caudalie op en duik in bed met Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen van Michel Faber. Ik hou van dikke pillen. Ik lees ook vaak culinaire boeken, van Marc Bittman of Jacques Meerman. Ronald Hoeben heeft een boek uitgebracht met zijn vrouw Roselie Kommers, Primeurs en Delicatessen. Superleuk geschreven. Als ik merk dat ik een zin voor de tiende keer lees, ga ik slapen. Morgen weer een dag.

Dit is een ingekorte versie van een artikel dat in 2016 verscheen in Harper's Bazaar.