Als we één onderdeel van het vrouwzijn achterwege mochten laten, dan was het wel dat maandelijkse feestje. Maar helaas hebben we niet veel keus en is het zaak het beste te maken van wat Moeder Natuur ons laat doorstaan. Warme kruiken, zachte dekens en een hoop chocolade doen al veel goeds, het kan echter altijd beter.

Dat moeten ze in China ook gedacht hebben, toen in de provincie Anhui werd besloten extra vrije dagen te geven aan vrouwen met extreem veel last van menstruatiekrampen. Klinkt als het ware paradijs? Ho, ho, daar zit natuurlijk wel een klein addertje onder het gras. De dames die hiervan gebruik willen maken, moeten namelijk met een heus doktersbriefje komen. Net alsof we weer op de middelbare school zijn.

Maar toch, is dit een oplossing voor vrouwen wiens menstruatie iedere maand een ware hel betekent? Er is zelfs een speciale naam voor (dysmenorroe voor de geïnteresseerden) en daarmee valt niet meer te ontkennen dat het je er serieus belemmert in je dagelijkse bezigheden. En maar liefst 1 op 10 vrouwen schijnt er last van te hebben.

Gynaecoloog Gedis Grudzinskas denkt van wel en hoopt dat vrouwen hierdoor extra gemotiveerd raken tijdens hun werk. Of de vrouwen in China ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van dit aanbod is echter nog maar de vraag. Uit een vragenlijst bleek dat velen van hen toch bang zijn om achterop te raken met het werk en daardoor terughoudend zijn.

De tijd zal het uitwijzen. En in de tussentijd sturen wij dit artikel als kleine hint even door naar Den Haag. Kan geen kwaad toch?