Het exacte verband zien wij ook zo 1, 2, 3 niet, maar alles waardoor we kunnen verklaren dat we toch weer dat blokje kaas aansnijden, grijpen wij natuurlijk met beide handen aan. Zéker als er een heus onderzoek naar gedaan is, want dan is het waar, natuurlijk.

Zie hier weer een mooie: het uiterlijk van de plek waar je eet, is van invloed op je eetgedrag, meldt Knack. Wetenschappers van de Food and Brand Lab van de Cornell universiteit hebben bewezen dat de deelnemers aan hun onderzoek meer snackten in een rommelige keuken dan wanneer ze zich in een opgeruimde keuken bevonden.

Aan 98 vrouwen werd gevraagd om 10 minuten te wachten in een keuken. De helft van de deelneemsters werd ondergebracht in een ruimte met vuile afwas, oude kranten en een rinkelende telefoon. Chaos, dus. De andere helft wachtte in een netjes opgeruimde keuken.

Ook aanwezig: schalen met koekjes en rauwe worteltjes waarvan naar hartenlust gegeten mocht worden, totdat de professor hen op zou komen zoeken.

De resultaten waren dus niet bijster verrassend: de vrouwen aten uiteraard van de snacks. Maar de vrouw in de rommelige, chaotische ruimte bleek dubbel zoveel koekjes te eten als de vrouw in de opgeruimde keuken, jawel!

'Je in een chaotische omgeving bevinden en voelen dat je geen vat hebt op de situatie is slecht voor je dieet', aldus professor psychologie Lenny Vartanian. 'Alsof mensen dan denken 'ach, alles is toch al out of control, dus waarom dat wat ik eet ook niet?'

Opruimen die keuken dus. Of niet en gewoon lekker snacken.