Het lukt maar niet. Of nou ja, in the end wel, maar tjonge, je moet er wel extra moeite voor doen, zo lijkt het.

Zo líjkt het niet alleen, zo ís het ook. Althans, als we onderzoek van de Universiteit van het Belgische Luik mogen geloven. Wetenschappers  bemerkten namelijk dat het seizoen een effect heeft op de manier waarop je hersenen werken.

Bijna 30 gezonde, jonge deelnemers werden gedurende 4,5 dag in een lab gezet zonder seizoensgebonden signalen als licht, tijd en contact met de buitenwereld. 

Onderzoekers volgden de hersenactiviteit van de deelnemers en gaven hen opdrachten waarbij aanhoudende aandacht en geheugen centraal stonden. Zij herhaalden de studie met dezelfde deelnemers meerdere malen gedurende het jaar om te meten hoe de antwoorden veranderden gedurende de verschillende seizoenen.

Het resultaat: over het algemeen veranderden de prestaties van de deelnemers niet gedurende de seizoenen. Echter, de hersenactiviteit van de deelnemers tijdens het uitvoeren van de taken verschilde op bepaalde tijden van het jaar, met een piek in de zomer en een daling in de winter. 

Wat betreft het geheugen zagen zij de meest hersenactiviteit in de herfst en de minste in het voorjaar.

Goed, het onderzoek was slechts onder 28 mensen, maar als je dat voor je houdt, kun je dus de winter de schuld geven van je eventueel verminderde productiviteit.