Om de een of andere reden wordt dinsdag vaak aangewezen als De Magische Dag om je vliegticket te boeken. En als het de dinsdag niet is, dan is het de woensdag. Om de boel nog een beetje extra te troebleren: Expedia en Airlines Reporting Corporation brachten in december het nieuws dat het toch echt de weekenden zijn die als gunstigste dagen gelden voor de aanschaf van je ticket. Ja, nee, nou wordt-ie mooi.

Het is dus in principe gewoon elke dag best een prima dag voor vliegtickets? Precies. Er zijn namelijk te veel variabelen in het spel om een universele ideale-vliegticket-koop-dag aan te kunnen wijzen. Onder die variabelen vallen zaken als: de vliegroute, de dagen waarop je wenst te vliegen, of je rond belangrijke feestdagen vliegt of niet, andere aanbieders die dezelfde route vliegen... Afijn, je begrijpt het.

Mocht je op maandag (op máándag?!) een vliegticket opsnorren voor een redelijke prijs, dan luidt het advies: kopen die handel. Niet tot de magische dinsdag of woensdag wachten, want de kans is groot dat de prijs dan gewoon stiekem tòch is gestegen. 'If you find a fare that looks like a good deal, grab it,' laat Expedia in hun rapport weten.

Dan nog even over vroegboeken: mocht je je, laten we zeggen, in Noord-Amerika voortbewegen, dan is het naar het schijnt (en volgens Expedia) het gunstigst je tickets 57 dagen van tevoren te boeken. Vang je tien procent mee. Maar da's dus alleen Noord-Amerika. Voor de rest van de wereld gelden dan weer andere ongeschreven regels die lang niet altijd van toepassing zijn. (Azië zou het voordeligst zijn wanneer je last minute over de brug komt, bijvoorbeeld - maar uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd het geval is.)

Het enige dat echt (een beetje) helpt, is flexibel zijn met de vertrek- en aankomstdata. En trek je geluksonderbroek aan, misschien werkt die ook nog wonderen.

Afijn. Behoorlijk lang verhaal kort: boek wanneer het goed voelt en wanneer jij denkt dat je een gunstige jongen te pakken hebt. Hou wèl rekening met beenruimte, stiptheid en kwaliteit - you'll thank us later.