Wat de klomp en de vlakspoeler met elkaar gemeen hebben?

Behalve dat ze beide in de shit zitten...?

Korfbal: typisch Nederlands. De kruimeldief: ook. De sjoelbak: check. De washand: idem. De vlakspoeler: zeker wel. En dat zijn nog maar vijf van de 51 voorwerpen die in het boek Nederland: een objectief zelfportretworden bezongen, of (zij het liefkozend) gehekeld. Verrukkelijk leesvoer dat antwoord geeft op de vraag of Nederland in een vijftigtal (plus één) voorwerpen te typeren valt. 

Wat blijkt: dat kan heel goed. Een feest van herkenning is het (hallo sjoelbak en hallo gekissebis over de puntentelling. Dag tompoes en 'gehannes met twee lagen schilferende koek, ertussenuit floepende vla en aan vorkjes klevend glazuur') gevierd door de 51 auteurs die elk een lichtje laten schijnen op een typisch Nederlands gebruiksvoorwerp - en door de lezers ervan.

Advertisement - Continue Reading Below

Uw hoofdredacteur deed ook een duit in het zakje en schreef een stuk over 'dat onbuigzame houten schoeisel' (dat dus zó mateloos populair is geworden in Nederland dat we het een nationaal symbool mogen noemen). De klomp inderdaad. 'Als de Française een verleidelijke pump van Christian Louboutin is, de Italiaan een soepele loafer van Gucci en de Duitser een legerlaars, dan is de Hollander (m/v) een klomp.'

Ook een feestje van herkenning vieren? Hier bestel je 'm.