Dat vrouwen nog steeds (kom op, we zitten inmiddels in 2016!) minder verdienen dan mannen blijft natuurlijk een kwalijke zaak. Onderzoek naar deze zogeheten gender gap noemt nu plots echter een hele nieuwe reden voor dit grote verschil in inkomen, namelijk: het leven. Het leven? Juist ja, het leven.

Amerikaans onderzoek toont namelijk aan dat vrouwen ook buiten het werk om enorm veel verantwoordelijkheden op zich nemen, wat tot gevolg heeft dat zij minder tijd hebben voor een hogere functie en daardoor vaker een hoger salaris mislopen. Wel ja.

Dat betekent echter niet dat vrouwen deze keuze ook bewust maken. 'Vrouwen kiezen er niet voor om minder te verdienen,' aldus Claudia Goldin, één van de hoofdonderzoekers van de gender gap. 'In plaats daarvan kopen ze als het ware de flexibiliteit om met verantwoordelijkheden buiten het werk om te kunnen gaan.'

Het verschil tussen het inkomen van vrouwen en dat van mannen kwam vorige maand weer in opspraak nadat Jennifer Lawrence openbaar maakte dat zij behoorlijk wat minder verdient dan haar mannelijke tegenspelers (het interview bekijk je hier).

Toch is het vaak niet het verschil in inkomen binnen een bedrijf dat de kloof tussen mannen en vrouwen zo groot maakt, maar juist het verschil tussen beroepen. En dan met name de topberoepen zoals advocaat en manager. 'De best betaalde advocaten zijn vaak mannen die het lang genoeg hebben weten vol te houden in een prestigieus advocatenkantoor en daardoor het meeste geld verdienen. Vrouwen zijn tegen die tijd al van dit elitespoor afgevallen,' aldus Goldin.

De cijfers laten zien dat hoogopgeleide mannen en vrouwen ongeveer op hetzelfde inkomensniveau beginnen, maar dat het scheef begint te trekken zodra vrouwen ouder worden  en het leven (en vaak: kinderen) de hoek om komt kijken.

Als het aan Goldin ligt, is er een gemakkelijke oplossing. 'Verleng de schooldag en het probleem is grotendeels opgelost'.