Negatief nieuws maakt suiker alleen maar interessanter

​Lekker juist, zo'n verboden zoete vrucht.

Suiker is slecht voor je. Wat zeggen we? Het is de duivel, als we alle gezondheidsgoeroes moeten geloven. En dus mogen we het niet. Helemaal niet als we op de pondjes aan het letten zijn.

En dus willen we het. Want als je tegen iemand op dieet zegt dat een zoete snack reuze slecht is, dan heb je de zoetigheid zojuist alleen maar verleidelijker gemaakt, zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers aan de Universiteit van Arizona deden drie studies naar het effect van negatieve berichtgeving over suiker op het consumptiegedrag van mensen. De uitkomst: slechte berichten zorgen er alleen maar voor dat mensen de zoetigheid juíst willen proeven. 

Advertisement - Continue Reading Below

Bijna 400 proefpersonen lazen opeenvolgend een eenduidig positief, neutraal of een negatief bericht over een dessert. Zij die op dieet waren, hadden na het negatieve bericht juist meer positieve gedachten over ongezond eten, terwijl hun ideeën over gezond eten onveranderd bleven, zo meldt Knack.

Bij hen die geen dieet volgden, bleef het oordeel over ongezond eten onveranderd. De twee andere studies gaven een vergelijkbaar resultaat.