Goed. Er is dus iemand die onderzoek heeft gedaan naar het fenomeen baarden. 

Dat het dragen van een baard een ding is, daar is iedereen het over eens. Maar dat iemand er dan op komt om de trend daadwerkelijk verder uit te gaan pluizen, die hadden we niet verwacht. Welnu, aangezien een aantal van de (weliswaar premature) bevindingen van de beste man bekend zijn geworden, kunnen we ze net zo goed delen, nietwaar?

Alun Whitney, heet 'ie, en op zijn visitekaartje prijkt oorspronkelijk de functie cultuurhistoricus. En dat geeft dus gelijk te denken: hoort de baard dan inmiddels tot de historie?

Ja en nee, zegt de bewuste onderzoeker op website Distractify. 'Er is een verdeeldheid te zien. Je ziet het in Amerika al met de opkomst van de yuccie (ter verduidelijking: de yuc is de opvolger van de hipster, die staat voor Young Urban Creative en zo succesvol als de yup en zo creatief als de hipster).' En hoewel er vooralsnog geen specifieke uiterlijke kenmerken aan de yuc zijn gehangen, lijkt het erop dat daar geen baard bij hoort.

Generatie

Maar dat betekent niet dat alle baarden nu rigoureus afgeschoren kunnen worden (sorry, baardhaters). Gekeken naar eerdere kenmerkende stijltrends zal de soort baard uiteindelijk dat zijn waarvan mannen jaren later bij foto's iets opmerken als 'What was I thinking?!'. 

Whitney betitelt de hipster- of houthakkerbaard echter wel als het bepalende gezichtshaar van deze generatie.' En tot een nieuwe generatie opstaat, moeten we het dus nog doen met de betreffende gezichtsbeharing. 

De wetenschapper duikt de komende 3 jaar nog verder in de baarden (ieuw), en zal ongetwijfeld met meer nieuws komen.