Waar we in Nederland niet opkijken van een stoere vrouw op een crossmotor, is dat in Iran wel andere koek. Daar is het namelijk maar deels toegestaan dat vrouwen überhaupt een sport beoefenen. Met een groepje van zes andere vrouwen heeft Behnaz Shafiei daarom hard moeten strijden om datgene te doen waar haar passie ligt: crossen.   

Hoewel de dames nog steeds niet mee mogen doen aan wedstrijden en ze ook nog geen toegang verschaft krijgen tot de officiële racebaan, begint hun strijd langzaamaan vruchten af te werpen. Inmiddels crossen zij namelijk naar hartenlust op amateurcrossbanen en ook off-road zijn de dames veelvuldig te vinden.

Dat zij hiermee door barrières heen breken en strijden voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen is niet onopgemerkt gebleven. Van andere Iraanse vrouwen krijgt Shafiei enkel positieve reacties en velen geven aan trots te zijn op haar strijd naar gelijkheid.  

Shafiei is dan ook niet van plan om zich bij een buitenlands team te voegen , waar vrouwen wel toegang krijgen tot alle racebanen . 'I want to bring pride to Iran and show that Iraian women can do this sport too.' 

En zo is het maar net.

instagramView full post on Instagram