Wie de Deense Netlix-serie Rita nog niet heeft ontdekt, stemme er vanavond nog op af. De bandeloze Rita is alleenstaande moeder en lerares. Ze rookt als een ketter, wipt losjes in het rond en neemt geen blad voor de mond. Niet overtuigd? Dan doen we nog wat duiten in de zak:

1) De dialogen in de serie zijn geweldig. Rita is rap van tong en snoert pubers, irritante ouders en plaatselijke politici met zwier de mond.

2) De plots zijn prettig onvoorspelbaar. Oke, de serie speelt zich af op een school, dat weet je zeker, maar verder is alles mogelijk. De stoere, blondgelokte Rita die bureauseks doet met de kreukloze schooldirecteur. Rita die een pil slikt om te checken of het drugs betreft (ja dus). Rita die op eigen houtje een kind in de problemen helpt, in plaats van jeugdzorg in te schakelen. Rita doet niets voor de vorm. Je zou kunnen denken: school, kinderen, een juf: dat wordt wee, maar niets is minder waar. In het contrast schuilt de fun.

>> 'Waarom ik geen kinderen wil

3) Rita heeft een personal style om jaloers op te zijn. Houthakkersbloes, strakke spijkerbroek, korte laarsjes waarop ze zelfbewust de gangen door klakt. Haar haren altijd los als een waterval op haar schouders. Op het onverschillige af maar tegelijkertijd sexy, want stoer. Opeens is het heel geloofwaardig dat de ene man na de andere valt voor deze brute juf (met het hart op de juiste plaats, onder dat ruiten hemd).

>> 12 paar schoenen die elke vrouw zou moeten hebben

4) Er valt veel van Rita te leren. Dat de aanval de beste verdediging is, bijvoorbeeld. Dat het heel goed mogelijk is om je werk bloedserieus te nemen en het tegelijkertijd te relativeren. Dat te veel in de pas lopen niet loont. En dat een penis punniken zo gefikst is. Dat doet ze namelijk keer op keer in de trailer.

Need we say more? Rita for president.