De Grand Seigneur is de hoogste modeonderscheiding die ons land kent (de Nobelprijs voor Nederlandse mode, zo u wilt) en dit jaar toebedeeld aan Gemeentemuseum Den Haag. Unaniem, ook nog 'ns. 

Bepaald niet mis, net als het lijstje voormalige winnaars: Jan Taminiau won de sculptuur (van de hand van Wendela Gevers Deynoot, trouwens) in 2014 voor het laatst, daarvoor werden prominenten als Viktor & Rolf Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin en onze eigen Piet Paris gelauwerd. 

Het Gemeentemuseum heeft de Grand Seigneur dik verdiend door jaar in jaar uit met prachttentoonstellingen te komen die mode in historisch perspectief plaatsen en onder de aandacht van een breed publiek brengen. Van Frans Molenaar (1986) en Givenchy gedragen door Audrey Hepburn (1988), tot Madeleine Vionnet (1999), Haute Couture (2010), Chanel (2013) en Ode aan de Nederlandse mode die nog tot 8 februari te zien is.

Museumdirecteur Benno Tempel'Nederland is uitgegroeid tot een echt modeland. Onze modeontwerpers oogsten enorm veel internationale waardering. In eigen land is het Gemeentemuseum Den Haag, met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld, het museum dat vol trots jaarlijks een grote modetentoonstelling maakt voor een breed publiek met een internationale impact.'

En zo is het.