Wees lief. Bazaars vriendelijke doch dringende verzoek in haar novembernummer. En dus maken we deze maand ruim baan voor weldoeners. Die goed begrepen hebben dat lief en aardig zijn voor elkaar verder gaat dan een like op Facebook en een hartje op Instagram, en die de wereld een beetje mooier kleuren met hun acts of kindness. Vandaag: Seepje.

Geen chemicaliën, agressieve zepen of kunstmatige parfums, maar slechts een handjevol schillen van de vrucht van de Nepalese Sapindusboom: dat is alles wat je volgens de makers van Seepje nodig hebt voor een schone was. Die schillen scheiden namelijk zeep af, zodra ze met water in aanraking komen.

Melvin Loggies (24) en Jasper Gabriëlse (23), twee studenten bedrijfskunde, zagen de wonderschillen twee jaar geleden in actie in een documentaire over Nepalese vrouwen. Niet veel later was hun eerlijke en natuurlijke wasmiddelmerk geboren. Inmiddels verkopen de heren niet slechts schillen, maar ook een vloeibare variant van hun wasmiddel.

Seepje is niet alleen sympathiek voor het milieu – want geheel natuurlijk én de schillenproductie redt bomen van een bestemming als brandhout, maar ook voor de mensheid. De schillenboeren in Nepal krijgen een eerlijke prijs voor hun waar, en Seepje draagt bij aan verbetering van hun werk- en leefomstandigheden. Eenmaal in Nederland aangekomen wordt het wasmiddel ingepakt door 'Waskanjers' met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Dus, wat let je nog om met je schone was ook te zorgen voor een schonere wereld? Wij zeggen: inslaan die hap! Dat kan onder meer bij Marqt, EkoPlaza en de Wereldwinkel. Of – gemak dient ook de groene mens – gewoon vanachter je computer.