Hoe vaak ijzelt het nou helemaal, in Nederland? Als in: code rood ijzel, schaatsen onderbinden ijzel, treinen rijden niet meer ijzel? IJZELVRIJ ijzel?! Niet zo vaak. En dus luidt ons devies: luister vooral naar dat KNMI-advies van niet de weg opgaan. In de eerste plaats omdat het gewoon dwaas is (kijk maar, en kijk maar) en in de andere eerste plaats omdat er potverdriedubbeltjes plezier gemaakt moet worden met dat beetje ijzel in het noorden. 

Dat doen we zo: 

1. Bind een paar schaatsen onder en ijsdans jezelf een weg naar de buurtsuper voor een pak erwtensoep - oh sentiment. From scratch je soepje maken (immers, je hebt toch de hele dag)? Hier een uitgebreid stappenplan. Alleen opeten? Ben je betoeterd. Je buren zijn vast ook thuis. Als zij dan voor een glühwein zorgen is het feest compleet.

2. Niet zo gek op schaatsen? Je kúnt ook sokken over je schoenen doen, voor extra grip. Of die moonboots weer eens uit de kast trekken, die je ooit kocht toen Mariah Carey ze cool had bevonden ergens in de jaren negentig.

3. Als je echt, echt, écht de deur niet uit wilt, dan hoeft dat dus niet. Heb je ooit een legitiemer excuus in je schoot geworpen gekregen dan deze van het KNMI? Precies. Netflixen dan maar. (What's new? Nou dit.) Misschien nemen de buren punt 1 wel ter harte en kun je rond etenstijd terecht voor erwtensoep (moet jij wel die glühwein doen dan hè). 

4. Wees lief, en bel 'ns aan bij dat oude stel aan het einde van de straat om te vragen of je nog iets kunt betekenen. 

5. Sleetje rijden! 

6. Doe eens gek en ga een potje curlen. Op straat. Hier een spoedcursus. Als je het echt goed wil aanpakken, neem dan een voorbeeld aan team Noorwegen dat naam en faam maakte met hun blitse pakjes. Kijk eens hoe gezellig.

Human leg, Shoe, Shirt, Indoor games and sports, Elbow, T-shirt, Shorts, Knee, World, Athletic shoe, pinterest
Getty Images

Veel plezier!