Oh joy, heerlijk nog even blijven liggen als de wekker gaat. Of beter nog, met de vrije dagen in aantocht: nog heel lang blijven liggen zonder wekker. 

En oh, wat voel je je daarna uitgerust - want zo heerlijk lang in je bed gelegen -. Dat je niets meer aan je dag hebt, ach, kniesoor. Dat daardoor alle winkels al dicht zijn en je de liflafjes van eerder moet eten, whatever.

Maar wacht even. Voor je weer op de snoozeknop drukt, weet dat het eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Onderzoek heeft uitgewezen dat langer slapen dan je normaal gesproken doet, zorgt voor een verhoogd risico op diabetes en hart-en vaatziekten. 

Daarbij komt de kans op een zogeheten sociale jetlag , omdat je uit je ritme wordt gehaald. Het grof wijzigen van de hoeveelheid slaap die je krijgt gooit je ritme in de war en maakt juist dat je je de dag erna meer moe voelt.  Ook heeft het een negatief effect op je cholesterol. En alsof dat nog niet genoeg is, is het risico op gewichtstoename ook nog eens aanwezig. 

Ander onderzoek wijst uit dat wanneer je vijf uur slaap hebt in te halen, het beter is om dagelijks een half uurtje extra te pakken, in plaats van de dag erna gelijk urenlang uit te slapen. 

Nou, heeft dat ons even wakker geschud...