Elke vrijdag vind je hier een lijstje met weekendzaken, suggesties van ons voor toffe, inspirerende, interessante, verrassende dingen om je weekeinde mee te vullen. Normaalgesproken veel musea, markten, pop-upwinkels, kortom: bezienswaardigheden buiten de deur. Maar vandaag is het 1 januari. Waarschijnlijk zijn veel van dat soort dingen dicht, en nog waarschijnlijker heb je helemaal geen zin om te deur uit te gaan (blame it on the champagne). Daarom ditmaal een lijstje binnenblijfsuggesties.

1) Netflix, natuurlijk

Oké, deze ligt nogal voor de hand, maar hij moest er wel in. Want dan kunnen we nog een paar tips geven voor goeie films, series en documentaires. Zoals Rita, over een tegendraadse Deense lerares, die het beter kan vinden met haar leerlingen dan volwassenen. Of Iris, over legendarisch 'geriatrisch' stijlicoon Iris Apfel en haar appartementen vol bijzondere folklorekleding. En Fargo & Fargo 2, losjes gebaseerd op een van de klassiekers van de Coen Brothers en door de Volkskrant uitgeroepen tot beste serie van het jaar. Of, voor wat feel good animatie, Big Hero 6, dat zich afspeelt in de fictieve mengeling van Tokyo en San Francisco, 'Sanfransokyo'. En de vijfde: Narcos, een indrukwekkende dramaserie over de drugswereld in Mexico, fictie gemengd met nieuwsfoto's.

2) Nieuw jaar, schoon huis

Please don't hate us voor het suggereren van opruimen. Maar: een nieuw jaar, een nieuw begin. Dus is dit weekend stiekem een uitstekende tijd om eens door al je kasten heen te gaan. Neem daarbij de leidende vraag van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in gedachten: 'does it spark joy?', en zie hoeveel clutter je weg kunt doen. Niet bekend met deze opruimevangelie? Dit is haar website. En hier lees je hoe het columnist Aaf Brandt Corstius verging. En heb je dan opgeruimd, dan is 't een mooi moment om die items die nog goed zijn, maar voor jou geen joy meer sparken (want: toch niet flatteus, eigenlijk niet helemaal jouw stijl), eens allemaal in de verkoop te gooien (bijvoorbeeld via Marktplaats of United Wardrobe). Een fijn zakcentje in ruil voor jouw clutter, helemaal handig zo na de dure feestdagen.

3) Online geld uitgeven

Het is dus o-ve-ral uitverkoop. Van Zara tot MyTheresa, van Net-a-porter tot H&M, Van Bijenkorf tot Wehkamp, van... nou goed overal dus. Nestel je met een kop thee en een doos koekjes op de bank, scroll tot je vingers er pijn van doen en bestel tot je creditcard niet meer kan.

4) He-le-maal niets

Waarom vullen wij onze vrije tijd in met dingen die we dan moeten? 'Waar is dan de vrijheid in onze vrije tijd?', zo mijmeren we poëtisch. Hoezo Netflix? Waarom opruimen? Wat nou online geld uitgeven? Nietsdoen is ook een kunst. Een kunst die wij maar eens heel snel onder de knie moeten gaan krijgen.