Als het in Bordeaux over vintage gaat, heeft men het niet over eenseventies Gucci-jurk of leren Versace-rok uit de eighties. Nee, dan gaat het natuurlijk over wijn. Want in een van 's werelds meest prestigieuze wijnwalhalla's draait het om weinig meer dan datWie die kant op gaat om te baden in donkerrode weldaad, kan overweldigd worden door het aanbod aan wijnmakerijen. Gelukkig maakten onze Amerikaanse collega's een selectie van de beste chateaus.

1) Chateau La Dominique

Dit moderne familiebedrijf werd vorig jaar onder handen genomen door de Franse architect Jean Nouvel, en heeft sinds april een restaurant op het dak. Een ideale lunchplek met prachtig uitzicht over de wijngaarden, waar het barst van de locals die tussen de middag genieten van een wijntje en een kaasplank.

Meer info: chateau-ladominique.com.

2) Chateau Cheval Blanc

Eigenaars van dit chateau: de Belgen Albert Frere en Bernard Arnault (juist, de CEO van LVMH). Geen verrassing dus dat dit een van de meest exclusieve, state-of-the-art wijnmakerijen ter wereld is. Het landgoed is haast onveranderd gebleven sinds 1871. Nadat Frere en Arnault het hadden gekocht, lieten ze de wereldberoemde architect Christian de Portzamparc – ook verantwoordelijk voor het LVMH-hoofdkantoor in Parijs – wel een hypermodern, eco-verantwoord gebouw toevoegen. Alleen voor de looks is deze plek al het bezoeken waard. De geschonken wijnen sluiten aan bij de locatie: ze kosten tussen de 400 en 2000 euro per fles.

Meer info: chateau-cheval-blanc.com.

3) Maison du Vin de Saint-Emilion

Dit is de wijnschool van de regio, en moet de eerste stop zijn op je reis. Of je nou wijnexpert bent of nog vol in de ontdekkingsfase zit, de oenologen hier geven je een fantastisch lesje in alles wat met wijn en de regio te maken heeft, van de geschiedenis tot de kunst van het proeven. En dat komt goed uit, want dan kun je die kennis weer inzetten bij alle wijnen die langskomen in het vervolg van de trip.

Meer info: vins-saint-emilion.com.

4) Chateau Villemaurine

Niet ver buiten het centrum van het Middeleeuwse stadje Villemaurine ligt dit chateau, waar kilometers ondergrondse wijnkelders open zijn voor het publiek. Geniet eerst van de rondleiding bij kaarslicht, en daarna van een wijnproeverij.

Meer info: villemaurine.com.

5) Chateau de Sales Pomerol

Voor een geheel andere ervaring ga je langs bij dit enorme landgoed. Het is omringd door bos en wordt al sinds 1464 gerund door dezelfde familie. Het is ook een goede plek om een paar mooie flessen wijn te kopen zonder de hoofdprijs te betalen.

Meer info: chateau-de-sales.com.

6) Chateau Tournefeuille Lalande de Pomerol

Nog een prachtig voorbeeld van een familiebedrijf, dit chateau op de top van een heuvel, met uitzicht over de beroemde Petrus-wijngaard. Ze hebben ook een fantastische lunch- en dinerservice in de wijngaarden, en er is een guest house, mocht je er willen overnachten.

Meer info: chateau-tournefeuille.com.

7) Chateau de Candale

Geen zin meer om te proeven en weer uit te spugen? Strijk dan neer voor lunch bij L'Atelier du Candale, waar je rustig kunt zitten en nippen van een glaasje wijn. Het uitzicht is majestueus, en het eten een moderne variant op Franse klassiekers.

Meer info: chateau-de-candale.com.

8) Chateau Ambe Tour Pourrel

Ook een goed alternatief voor een wijnproeverij: een kookcursus. Bereid specialiteiten uit Bordeaux onder het genot van – natuurlijk – een glaasje wijn en onder toeziend oog van eigenaar Francoise Lannoye en haar team.

Meer info: saint-emilion.fr.

9) Chateau Tertre Roteboeuf

Ondanks de kleine schaal en lage productie (net meer dan 2000 vaten per jaar), vind je hier een van de beste Grand Cru's uit de regio, een favoriet van sommeliers in sterrenrestaurants wereldwijd.

Meer info: tertre.roteboeuf-roc.de.cambes@wanadoo.fr.