We doen het allemaal, en soms meermalen per dag. Maar waaróm eigenlijk?

Gapen doen we niet alleen als we moe zijn, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Het kan ook een teken zijn van te weinig zuurstof wegens niet diep genoeg ademhalen. Af en toe een diepe gaap helpt de longen gezond te houden. Wanneer je in rust bent, gebruik je namelijk niet je volledige longcapaciteit, dat doe je enkel wanneer je aan het sporten bent. 

Maar het uitgebreid met de mond open gapen heeft volgens het meest recente onderzoek nog een andere functie: het afkoelen van de hersenen. Door met kracht lucht in en uit te ademen wordt de temperatuur aldaar verlaagd, zo onderzocht National Geographic. Daarom ook zouden meer mensen in de winter gapen: het is een manier om koude lucht binnen te krijgen.

Besmettelijk

Nog meer gapende weetjes: het is 'besmettelijk'. Zien gapen doet daadwerkelijk gapen. Tijdens een studie bleek 50 procent van de deelnemende mensen na het zien van een video met gapende mensen ook te moeten. Ook chimpansees, bavianen en zelfs honden worden er door aangestoken, zo blijkt verder. En: hoe dichter de persoon bij je staat, genetisch of emotioneel, doe groter de kans dat jij hun geeuw 'vangt'.

Tot slot: de gemiddelde geeuw duurt welgeteld zes seconden. En nu: gapen maar!