Toch niet die Céline-tas gekregen waar je op hoopte, en nu zit je met een berg cadeaus waar je niets mee kan? Doe heel verantwoord aan regifting. Maar zorg dat je weet hoe het spel werkt, anders krijg je scheve gezichten.

1. Doe je research

Die theelichtjes van tante Truus passen gewoon niet zo in jouw interieur. Bij vriendin A. zouden ze echter niet misstaan; een ideale kandidaat dus om ze aan door te geven. Maar zorg dat je eerst grondig onderzoek hebt gedaan naar de eventueel aanwezige lijntjes tussen de twee personen. Je wilt immers niet dat tante Truus woensdag een bakkie komt doen en de betreffende kaarsenstandaarden aldaar ziet staan. Lang leve (het hopelijk niet al te afgeschermde) Facebook, waar je gemakkelijk inziet of de twee gemeenschappelijke vrienden hebben. Ook kun je vriendin A. terloops vragen of ze Truus ook zo leuk vindt. Bij een groot vraagteken boven haar hoofd, is de kust veilig.

2. Geef alleen dingen waar je achter staat

Een klein duiveltje op je schouder roept al dat het doorgeven van gekregen cadeaus een zwaktebod is. Dat doe je natuurlijk af met het gegeven dat regifting juist heel 2015 - want duurzaam - is. Maar toch: zorg dat dat wat je opnieuw aan iemand geeft ook iets is waar je de ander een (zij het klein) plezier mee doet. Zo hoeft de betreffende persoon het niet wéér te regiften (het kan ook te duurzaam), maar bovendien geeft het jou zelf ook een beter gevoel. En waar jij niet blij mee bent, kan een ander wel gelukkig van worden.

3. Maak er zelf weer wat moois van

Om dat goede gevoel nog wat aan te stippen kun je het te recyclen cadeau toch een persoonlijk tintje geven. Pak het mooi in, lintje erom, naamkaartje erbij. En om er toch iets eigens van te maken: schrijf een leuke tekst op een mooie kaart, voor erbij.

4. Doe goed

Je weet: er zijn genoeg mensen die het momenteel niet al te breed hebben. En die ongetwijfeld heel gelukkig worden van dat presentje dat bij jou toch maar in de kast zou blijven liggen. Er zijn talloze initiatieven die jouw hulp kunnen gebruiken. Kijk of er een Weggeefwinkel in de buurt is, bijvoorbeeld. Of wellicht is er een steunpunt voor vluchtelingen waar je wat kwijt kan. En wil je van die doos bonbons af omdat het net zo lekker gaat met je lijn? Kijk om je heen en maak een onbekend iemand er blij mee. Want dan pas heb je de echte kerstgedachte te pakken.