Met de kerstdagen achter de rug maken we ons nu op voor het eindfeest van 2015. Eén van de belangrijkste - zo niet de belangrijkste - ingrediënten in de start van het nieuwe jaar is champagne. Goéde champagne, that is. Maar waar let je op? We vroegen het Florian Rottmann, marketing en brand manager voor de champagnemerken Veuve Clicquot, Dom Pérignon en Krug.

Wat zijn je beste adviezen voor het kopen van goede champagne?

Allereerst: koop de champagne bij een winkel waar ook frequent champagne wordt verkocht. Hier heb je namelijk meer kans op verse champagne. Verder is het belangrijk dat je weet wat je lekker vindt. Ook binnen het champagnesegment heb je te maken met verschillende stijlen en smaken. Zo heb je frisse elegante champagnes, rosé champagnes of champagnes die meer complexiteit bevatten.

Is een goede champagne per definitie prijzig? 

De betere champagnes kom je vaker tegen in de hogere prijsregionen. Dit omdat de huizen meer tijd nemen voor de kelderrijping (36 maanden, in plaats van de wettelijke 15). Verder worden voor de kwalitatieve champagnes betere druiven gebruikt vanuit de betere regionen in de champagnestreek. Deze worden aangevuld met reservewijnen, om zo de stijl van de champagne te kunnen waarborgen. Om maar wat aantallen te noemen: Veuve Clicquot is bijvoorbeeld samengesteld uit 50 tot 60 verschillende crus met 50 procent of meer pinot noir, zo'n 30 procent chardonnay en de rest pinot meunier en wel 35 tot soms 40 procent reservewijnen uit oudere jaren.

De berichtgeving is verdeeld: moeten we champagne nu wel of niet uit een flute drinken?

Meestal drink je champagne uit een flute. Zo heb je de grootste kans dat er een mooi bellensnoertje ontstaat in het glas en daarbij ziet het er ook heel feestelijk uit. Zorg er wel voor dat de glazen schoon zijn en er bijvoorbeeld geen resterend afwasmiddel aanwezig is. Dit kan invloed hebben op de bubbels in het glas. Je kunt kwalitatieve champagne uit een wijnglas te schenken. In een flute kan het zijn dat de champagne niet voor 100 % tot zijn recht komt en een flute is soms te smal om de aroma's s vrij te laten komen. 

Natuurlijk willen we de fles zo dramatisch mogelijk openmaken als de klok 12 uur slaat. Met ploppende kurken en veel schuim. Goed idee?

Uiteraard is het altijd een feestelijk en mooi moment om een fles champagne te ontkurken.Vooral met oud en nieuw, maar een liefhebber zal voor een iets ingetogenere manier kiezen en ervoor zorgen dat de fles op de juiste manier word geopend. Maar voor oud en nieuw mag je hier een uitzondering van maken, vind ik.

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=XKNzKGFxc70&feature=youtu.be[/youtube]

Lekker op z'n Hollands eten we bitterballen en kaasblokjes op zo'n avond. Maar welk voedsel gaat er in jouw ogen het beste bij champagne? 

Vaak wordt een glas champagne als aperitief geserveerd, met een aantal amuses, maar je kunt je champagne ook prima serveren bij een groter gerecht.Een champagne waar de chardonnaydruif de overhand heeft past wellicht het beste bij lichtere gerechten met vis of wit vlees. Een iets complexere non-vintage champagne - waar het aandeel pinot noir aanzienlijk hoger is - kun je goed serveren bij tonijn, rood vlees of pastagerechten.En vintage champagne is vaak door de complexiteit en langere rijping nog beter te serveren bij zwaardere gerechten.Het hoeven niet altijd kaviaar of oesters zijn. Het gaat om het moment dat je met vrienden aan tafel deelt en belangrijk is dat je voor jezelf de beste combinaties zoekt.

Het hoeven niet altijd kaviaar of oesters zijn. Het gaat om het moment dat je met vrienden aan tafel deelt.