Wees lief. Bazaars vriendelijke doch dringende verzoek in haar novembernummer. En dus maken we deze maand ruim baan voor weldoeners die goed begrepen hebben dat lief en aardig zijn voor elkaar verder gaat dan een like op Facebook en een hartje op Instagram, en die de wereld een beetje mooier kleuren met hun acts of kindness. Vandaag: advertentiebureau SuperHeroes met hun Refugee Emoji-toetsenbord. We horen u denken: het moet niet gekker worden, met die emoji's. Maar hier kleeft een mooi verhaal aan. Lees maar.

Als er één woord is dat het dubbel-en-dwars verdient een werkwoord te worden, is het wel emoji.

Ik emoji, hij emojiet, wij emojiejen, we hebben ge-emojiet (of toch ge-emojied?). 

Worden er nieuwe exemplaren aan de stal toegevoegd, dan is dat nieuwsgroot nieuws. Plus: er zijn quizzen die uit de doeken doenwelke type emoji jij nou eigenlijk bent - je kunt 't maar weten; de mensen gaan tegenwoordig verkleed als emoji naar een partij; ELLE zag inTaylor Swift twaalf keer een andere emoji.

Wat we maar willen aangeven: emoji's zijn razendpopulair en hartstikke ingeburgerd. 

En toen kwam SuperHeroes met een Refugee Emoji-toetsenbord dat bestaat uit 36 emoji's die allerhande elementen uitbeelden die op vluchtelingen van toepassing zijn. Variërend van een flesje water tot een spandoek met Welcome, en van een stapelbed tot twee knuffelende poppetjes. Het begeleidende zinnetje 'supporting refugees is as easy as downloading an app,' maakt het af. Op het eerste gezicht lijkt dit a) een ontzettend slechte en ongepaste grap en b) een beetje onnodig (immers, er is nèt een nieuw emoji-toetsenbord waar de hele wereld over valt, want: De Middelvinger).

Maar, het is dus geen slechte en ongepaste grap, en onnodig is dit toetsenbord al helemaal niet. Want: de netto-opbrengsten van jouw download (voor $1,99 is het toetsenbord van jou) gaan naar Artsen zonder Grenzen en naar de hulp die zij wereldwijd aan vluchtelingen bieden. Team SuperHeroes doet dit op eigen initiatief en verdient hier dus niets mee. 

SuperHeroes: 'Met dit emoji-toetsenbord willen wij geld ophalen voor de wereldwijde hulp van Artsen zonder Grenzen aan vluchtelingen én het debat over de vluchtelingencrisis aanwakkeren onder een jonge doelgroep.'

Dat vinden we bij Bazaar een podium en applaus waard. Downloaden die handel.