Het kan niet missen: ondanks het zeer milde weer, zit de Kerst helemaal in onze bol. Daarom kunnen in dit verse lijstje weekendzaken de kerstmarkten niet ontbreken. Daarnaast ook genoeg non-kerstige tips op cultureel gebied. Zélfs eentje voor de maandag, gewoon, omdat het (voor sommige lucky bastards) vakantie is.

Kerstmarkten dus
Na ons lijstje van vorig weekend, willen we er nu nog twee in het zonnetje zetten. Allereerst de Amsterdamsche Kerstmarkt, die dit weekend voor 't eerst plaatsvindt in de gigantische, authentiek rustiek industriële Kromhouthal in Noord. 'Komt allen tezamen, jubelend van vreugde', is het motto, en je kunt er 'eten, drinken, danschen, geven en delen'. Daarnaast de kersteditie van de Swan Market in Rotterdam, in de Van Nelle Fabriek, met minstens net zo veel net zo leuke opties voor eten, drinken en natuurlijk kadowinkelen.
> Amsterdamsche Kerstmarkt: 18 t/m 20 december.
> Swan Market: 19 & 20 december.

Moois in 't museum
Ook genoeg te zien in de musea, zo rond kersttijd. Bijvoorbeeld twee toppers in Amsterdam: de Amerikaanse fotografe Francesca Woodman in FoamHaar oeuvre bestat grotendeels uit foto's van haarzelf: naakt en verscholen achter het behang, hangend aan een deurpost, het levert surrealistische, beklemmende beelden op. Of ga voor mode en architectuur en bezoek Mannen met Lef en Stijl in het Joods Historisch Museum, over de Joodse couturier Max Heymans en vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela. 
> Francesca Woodman, On Being an Angel, t/m 9 maart 2016.
> Mannen met Lef en Stijl, t/m 26 juni 2016.


Neerlands trots
In voor een muzikaal uitje? In Groningen luister je naar Hans Teeuwen, maar dan zingend in plaats van kleinkunstend (is dat een werkwoord?) in zijn band Hans Teeuwen & The Painkillers. Met nummers als 'Poppendokter Bob' en 'Bloedbad.nl' lijkt zijn muziek in het verlengde te liggen van zijn cabaretstijl. Of kies voor Dool in Utrecht, de nieuwe band van zangeres Elle Bandita aka. Ryanne van Dorst. Die stoere, droge chick uit Expeditie Robinson, inderdaad. Die is in het normale leven dus een piekfijne zangeres.
> Hans Teeuwen & The Painkillers, 20 december in de Oosterpoort.
> Dool, 18 december in DB's Studio.

Omdat het kan: tip voor de maandag
We zeiden het al: we breken alle regels en betrekken, alsof het niks is, maandag 21 december in dit lijstje weekendtips. Dan vindt namelijk in theaters door het hele land de Europese Dag van de Korte Film plaats. In de tijdspanne van één speelfilm zie je maar liefst zeven korte pareltjes. Met onder meer werk van aanstormende talenten Sam de Jong (bekend van Prins) en Mees Peijnenburg (bekend van zijn Gouden Kalf voor Geen Koningen in Ons Bloed).