Een nieuwe maand - nee, een nieuw jaar zelfs, dus een nieuw filmlijstje. Van Bazaar, voor jou: de tien veelbelovende premières in januari.

1) The Hateful Eight
Alweer (of pas?) de achtste Tarantino opent dit lijstje. Een vleugje True Grit, een snufje Django Unchained, en een portie Reservoir Dogs: de nieuwste uit zijn rijtje is weer onmiskenbaar Tarantino. Wederom in een western-setting, in de tijd na de Burgeroorlog. Met ook de nodige terugkerende gezichten: Samuel L. Jackson (eerder in Django en Pulp Fiction) bijvoorbeeld, en Tim Roth en Michael Madsen (beiden ook in Reservoir Dogs). En de muziek is van niemand minder dan Ennio Morriconedie als geen ander thuis is in de westerns (wie kent zijn deuntje uit The Good, The Bad and the Ugly niet, tenslotte?). Enfin, genoeg name dropping. Het is duidelijk: wie van ironie en overdadig geweld houdt, komt weer geheel aan zijn trekken.
> Première 7 januari.

youtubeView full post on Youtube

2) Joy
Jennifer Lawrence schittert als Joy Mangano, de real life ondernemer en uitvinder van de Miracle Mop. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal dus, deze film van dezelfde regisseurs als American Hustle en Silver Linings Playbook. Een verhaal over een moeder en huisvrouw met ambities, die wordt tegengewerkt door het patriarchaat en haar disfunctionele familie. Met wederom Bradley Cooper als tegenspeler - ditmaal als directeur van het home shoppingkanaal dat Joy beroemd zal maken. De echte Joy is trouwens nog steeds actief in die contreien: ze heeft inmiddels patent op meer dan honderd uitvindingen. 
> Première 7 januari.

3) Out of Nature
Een man, zijn innerlijke stem, en de Noorse natuur: dat zijn zo'n beetje alle hoofdrolspelers in deze minimalistische Scandinavische film. De regisseur is ook de schrijver én de hoofdrolspeler, dus daar valt ook al niet veel over te vertellen. We volgen Martin en zijn gedachtes tijdens zijn eenzame tripje door de bossen, waar hij probeert te ontsnappen aan zijn middelmatige leven, nadenkt over zijn dromen en fantasieën. Een bekend verhaal misschien, maar in een geheel nieuwe, gedurfde vorm dus.
> Première 7 januari.

4) The Danish Girl
Hij kwam uit in het jaar van Caitlyn Jenner, Ruby Rose en wie nog meer nieuwe inzichten gaf in de term 'gender', deze film met Eddie Redmayne als Einar Wegener / Lili Elbe, een van de eerste mensen die een geslachtsveranderende operatie onderging. Echt gebeurd, en echt actueel dus. Menig recensent noemt Redmayne als kanshebber voor een Oscar, want zulke 'transformatieve' rollen doen het altijd goed. Bewijs: hij won als aftakelende Stephen Hawking in The Theory of Everything vorig jaar al zo'n gouden beeldje. Is deze performance ook Oscarwaardig? Beoordeel 't zelf....
> Première 14 januari.

5) The Revenant
Haast onherkenbaar is 'ie, met baard, verwilderd haar én zuidelijk accent: de normaal zo knappe Leonardo DiCaprio. Dit epische, duistere verhaal (wéér 'inspired by true events) heeft iets van het plot van The Martian: man wordt voor dood achtergelaten en moet zichzelf dan maar in leven zien te houden. Ditmaal echter niet op Mars, maar in de winterse Amerikaanse wildernis. En met een stuk meer actie en geweld. The Guardian gaf vijf sterren voor de ' gut-churningly brutal, beautiful storytelling'. Moeten we het toch weer even over die aankomende filmprijzen hebben: zal 'ie er dan ein-de-lijk komen voor Leo met deze rol, die Oscar?
> Première 14 januari.

6) The Big Short
De bankencrisis: het blijft een dankbaar onderwerp voor Hollywood. Na The Wolf of Wall Street is er nu The Big Short, over het kleine clubje mannen dat snapte dat de boel zou instorten en wist hoe daarvan te profiteren. Wéér gebaseerd op de realiteit, die van een non-fictiebestseller ditmaal, met dezelfde titel. In de hoofdrollen een viertal acteergrootheden: Brad Pitt (met baard), Ryan Gosling (met donker haar en spray-tan), Steve Carrell en Christian Bale (op blote voeten).
> Première 21 januari.

7) That Sugar Film
De Australische acteur en filmmaker Damon Gameau ondergaat in deze documentaire een culinair experiment: na drie jaar suikerloos leven herintroduceert hij het goedje weer in zijn leven. Niet in de meest voor de hand liggende vorm - snoep, frisdrank en chocola, maar in de 'gezonde' vorm van verborgen suikers, bijvoorbeeld in pastasaus. Wat doet dat met zijn fysieke gesteldheid? Ja, het doet een belletje rinkelen, man-doet-zelfexperiment (iets met een hamburgerketen?), maar als het volgens Jamie Oliver een 'definite must-see' is, worden wij zeker nieuwsgierig.
> Première 21 januari.

8) Spotlight
Of 'ie net zo succesvol wordt als dé journalistieke film der journalistieke films is de vraag. Maar de formule van Spotlight lijkt zeker op viervoudig Oscarwinnaar All The President's Men. Toen was het onderwerp het Watergate-schandaal, dat leidde tot het aftreden van president Richard Nixon, ditmaal is het onderzoek van de Boston Globe naar grootschalig misbruik binnen de katholieke kerk de hoofdrolspeler. De krant en hoofdrolspeler zelf gaf 'm alvast vier sterren
> Première 28 januari.

9) Problemski Hotel
De vorige Verhulst-verfilming De Helaasheid der Dingen was wat ons betreft 'n goeie. Des te nieuwsgieriger zijn we naar de volgende: Problemski Hotel. Weer naar een boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst dus. Hij liet zich voor een tijdschriftenreportage enkele dagen opsluiten in het asielzoekerscentrum van Arendok, maar was zo onder de indruk van wat hij meemaakte dat het resulteerde in een gehele roman. Nu des te actueler, en verfilmd door geroemd documentairemaker Manu Riche.
> Première 28 januari.

10) The Lady in the Van
Zes van de tien besproken films uit dit lijstje zijn based on a true story: blijkbaar een steengoeie formule voor het bedenken van een plot. Snappen we wel: er gebeuren in de wereld zoveel gekke dingen, waarom zou je dan zelf iets gaan verzinnen? Zoals een oud vrouwtje, dat vijftien jaar lang op een oprit van een Brits gezin woont. Vertolkt door Maggie Smith (Downton Abbey, professor Minerva in Harry Potter), met een klein rolletje voor talkshowhost James Corden, die onze harten won door tot tweemaal toe te caraoke-en met Justin Bieber.
> Première 31 januari.