Wat doe je als Lego je geen blokjes wil leveren voor je kunstwerk? Dan laat je ze mensen wereldwijd voor je verzamelen. Dat moet althans de activistische kunstenaar Ai Weiwei gedacht hebben.

De Chinese kunstenaar en activist wil een groot nieuw kunstwerk maken van de gekleurde plastic blokjes. Het Deense bedrijf dat de blokjes maakt, weigerde echter zijn order te leveren. Een Lego-woordvoerder verklaarde aan de BBC dat het bedrijf niet verkoopt aan mensen die hun product gebruiken om een politiek statement te maken.

Een teken van discriminatie en censuur, vond Ai Weiwei. En veel mensen met hem. Dus werd een wereldwijde inzamelingsactie opgezet onder het motto 'Legos for Weiwei'. En, je voelt hem al aankomen, wij in Nederland kunnen nu ook bijdragen! Voor het Fotomuseum Amsterdam (Foam) staat namelijk een BMW met een open schuifdak, die vanaf volgende week dient als inzamelpunt.

De Amsterdamse Lego Collecting Box is de vierde op rij: er zijn ook inzamelauto's te vinden in Peking, Melbourne en Londen. Dus heeft u nog oude blokjes liggen? Doneer ze dan voor de kunst!

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on Oct 30, 2015 at 4:12am PDT