In de stress omdat je aan de kook moet, deze kerst? Harper's Bazaar en de beste chefs helpen je, met speciaal door hen gekozen recepten die niet kunnen mislukken. Eet smakelijk!

Het recept van Rob Aarts, werkt freelance als RobKok bij bar WisseGegrilde ribeye, verse tagliatelle met truffelroomsaus en rucolasalade.

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 ribeye's van ongeveer 350 tot 400 gram

1 kg verse tagliatelle

Scheut olijfolie

3 flinke sjalotten

4 tenen knoflook

Een kwart liter goede, smaakvolle whisky

Een halve liter kippenbouillon

Een halve liter room

1 potje truffelpasta (ongeveer 100 gram)

Verse truffel (optioneel)

Peper uit de molen

Fleur de sel (Lekker grof zout)

Rucola

Mooie balsamico

Bos bladpeterselie

Bos kervel

Bos lente ui

Een goede punt 2 jaar oude parmesan

1 citroen

Maïzena

Bereidingswijze saus: 

Snipper de sjalotten en de knoflook.

Fruit in hete olie ¾ van de sjalotten en de knoflook.

Blus af met de whisky.

Laat het geheel een beetje inkoken en dan de bouillon erop.

Laat het weer wat inkoken en doe dan de room erbij.

Laat zachtjes koken.

Voeg naar smaak de truffelpasta toe zodat die prettig aanwezig is.

Afmaken met peper en zout.

Eventueel de saus afbinden met wat maïzena, aangelengd met water.

Le Moment suprême! (Bereidingswijze hoofd)

Zorg dat je eerst alles goed door hebt gelezen, dan kan je niet stuk. 

Een uur voordat je op gaat dienen en je je saus hebt gemaakt haal je de ribeye's uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. 

Snijd de lente-ui schuin in reepjes en hak de peterselie en kervel. 

Onderwijl staat een pan met kokend water met zout op het vuur naast je gloeiende grillpan en ligt alles binnen handbereik. 

Wrijf je vlees licht in met olijfolie en geef het wat zout. 

Hard aangrillen aan één kant, omdraaien en het vuur lager draaien. 

Doorgaren in de pan tot gewenste gaarheid. 

Haal het vlees uit de pan en laat het met wat folie erop op een warm plekje rusten. 

Neem je pasta en kook die al dente, ook wel beetgaar. 

Doe de warme pasta in een schaal en besprenkel met olie zodat het niet gaat plakken. 

Doe de rucola in een schaal en rasp hierover de schil van je citroen. 

Maak je salade verder aan met je balsamico, olijfolie, de rest van je gesnipperde sjalotje, het sap van je citroen en peper en zout, goed mengen. 

Roer daarna de warme saus door de warme pasta zonder dat het een kleffe bende wordt.

Doe de rest van je saus in een sauskom en zet die voor de geur alvast op tafel. 

Doe je gehakte kruiden in een schaaltje en zet ook op tafel. 

Dien de dampende pasta op met een pastatang en leg daar je royale punt kaas naast. 

Na de verdiende rustperiode leg je je ribeyes op een plank die je vervolgens aan tafel met een vlijmscherp mes trancheert. 

Laat je gasten pasta en salade pakken en verdeel alvast wat van je malse vlees. 

Ga daarna bij iedereen langs en bedek bij iedereen de pasta met een flinke berg kaas direct van de rasp. 

Voor de échte gourmands kun je dit proces herhalen door de jouw eventueel aangeschafte verse truffel rijkelijk over de pasta te laten stuiven.

Bon
appetit en fijne feestdagen!

Meer kunnen niet mislukken kerstrecepten:

Chocoladetaartje van Jaimie van der Heije

Kalkoenrollade met cranberrysaus, geroosterde aardappelen, spruiten en bacon van Kasper Stiekema (Bluespoon)