Je kunt natuurlijk naar de kerstmarkt, of lekker binnenblijven en het hele weekend kerstballen breien, maar hier zijn nog vijf puike plannen om dit weekend te doen.

Lichtjes kijken
Wie regelmatig door de hoofdstad fietst of wandelt, is er vast al eentje tegengekomen: de lichtgevende kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Sinds donderdag is ook de wandelroute, onder de naam Illuminade compleet. Een prima romantische bezigheid voor in de avonduren, met meer dan twintig lichtpunten.
> t/m 3 januari.

Ontastbare kadootjes
Het kan, dat je helemaal klaar bent met de onstuitbare koopjesdrang tijdens de feestdagen. Of dat je van gekkigheid niet meer weet wat je moet kopen voor je achter-schoon-neef voor Kerst. De Laatste Winkel biedt acht dagen lang uitkomst. Je koopt er immatieriële behoeften als ergens de beste in zijn (à 4,95), eeuwige roem (à 14,50) of een eeuwig durende minuut (à 5,99). Bijster origineel, dat is zeker. Hoe dat er precies uitziet, daarvoor moet je langs op de Amsterdamse Haarlemmerdijk.
> t/m 17 december.

Kekke brillen
Wij zijn al langer fan van het sympathieke brillenmerk Ace & Tate. Eerst alleen online verkrijgbaar, toen ook in de 9 straatjes te Amsterdam en yes, nu ook in Utrecht! Zoek je nog 'n mooi montuurtje, ga dan zeker even langs op de Lijnmarkt.

Ziggy zien
Heck yes! De veelbesproken tentoonstelling David Bowie is, inderdaad, over muzikant/acteur/alleskunner David Bowie a.k.a. Ziggy Stardust, doet eindelijk Nederland aan! Wat begon in 2013 in het Londense Victoria & Albert, is nu te zien in het Groninger Museum. 'Meer dan 300 objecten uit het David Bowie Archief, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, fotografie, ontwerpen van bijvoorbeeld albums, en zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar' - dat belooft veel goeds. Hij is populair, dus van tevoren kaarten kopen valt aan te raden.
> t/m 13 maart.

Indrukwekkend Imperial
22 jaar lang werkte de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg aan haar project Imperial Courts, waarvoor ze de gelijknamige buurt in Los Angeles meerdere malen bezocht. Geen sinecure: er braken raciale rellen uit en vonden gang-oorlogen plaats, om maar wat van de spanningen weer te geven. Het resultaat is indrukwekkend, en nu te zien in het Amsterdamse Huis Marseille. Duidelijk een must-see.
> t/m 6 maart.