De laatste maand van het jaar is 'n goeie, ook op filmgebied. Wij tippen vast acht films die meer dan de moeite waard zijn voor een avondje bios.

1) Suffragette
Meryl Streep, Carey Mulligan en Helena Bonham Carter vertolken de strijd voor vrouwenrechten begin 20e eeuw. Dat ging natuurlijk geheel niet zonder horten of stoten: de dames moeten 'ondergronds een gevaarlijk kat-en-muisspel spelen tegen een steeds wreder wordende overheid.' Wanneer deze working women zien dat vreedzame protesten niets uithalen, is de hardere hand het laatste redmiddel in hun ultieme strijd voor gelijkheid.
Première: 3 december.

youtubeView full post on Youtube

2) Steve Jobs
De biopic Jobs uit 2013, met Ashton Kutcher in de hoofdrol, werd op z'n zachts gezegd lauwtjes ontvangen: de Volkskrant noemde het 'een slaapverwekkende invuloefening'. Deze nieuwe film over de in 2011 overleden medeoprichter en topman van Apple belooft verbetering: hij kreeg van The Guardian al vier sterren. Ditmaal kruipt Michael Fassbender (Inglorious Basterds, Shame) in de huid van Jobs, inclusief zwarte coltrui en rond brilletje natuurlijk.
Première: 3 december.

3) Pawn Sacrifice
Schaken en de Koude Oorlog: toegegeven, dat zijn niet twee onderwerpen waar we enorm warm voor lopen. Toch willen we dit based on a true story psychologisch drama best een kans geven, al is het alleen al om Tobey Maguire, die geheel niet onverdienstelijk de rol van Amerikaase schaaklegende Bobby Fischer vertolkt.
Première 3 december.

4) Mon Roi
Een Gouden Palm is nooit een slecht begin om een film mee aan te prijzen, dus vooruit: de Franse actrice Emmanuelle Bercot won 'm voor haar rol als de revaliderende Tony, die tijdens haar herstel veelvuldig terugdenkt aan haar manipulatieve ex-man Georgio, vertolkt door Vincent Cassell (Eastern Promises, La Haine). 
Première: 3 december.

5) Publieke Werken
Wie las 'm niet voor z'n eindexamenlijst Nederlands, de bekroonde bestseller van Thomas Rosenboom? Nu is het verhaal verfilmd. Door niemand minder dan Joram Lürsen, vooral bekend van zijn kaskraker Alles is Liefde. We zien Jacob Derwig, Gijs Scholten van Aschat en Rifka Lodeizen in een groots verhaal, waarna je nooit meer hetzelfde aankijkt tegen die twee huisjes die nu nog te zien zijn in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel bij het Centraal Station.
Première 10 december.

6) Rams
We gooien gewoon weer een IJslandse parel in de mix. Vorige maand was het Virgin Mountain, over een linedancende nestblijver, deze keer is de keuze gevallen op Rams. De broers Gummi en Kiddi (begint al goed met die namen) zijn beiden schapenherder, maar praten al veertig jaar niet met elkaar. Tot de prijswinnende kudde van Kiddi plots geplaagd wordt door een dodelijke ziekte en ze dat alleen samen kunnen oplossen.
Première 10 december.

7) Star Wars: The Force Awakens
Moeten we nog meer zeggen over de nu al veelbesproken sequel op de epische Star Wars serie? Nee dus. Gewoon gaan dus, als je van jedi's en lightsabers houdt.
Première 16 december.

8) Carol
Last but certainly not least, dit lesbische liefdesdrama met Cate Blanchet en Rooney Mara. Gebaseerd op een roman over de aantrekkingskracht tussen het winkelmeisje Therese Belivet (Mara) en de oudere, rijke Carol Aird (Blanchett) die in scheiding ligt en de voogdij over haar dochter riskeert vanwege haar scandaleuze affaire. Fun fact: De auteur durfde het verhaal in 1952 niet onder haar eigen naam te publiceren. 'The novel of a love society forbids', noemde ze het later, onder haar eigen naam, in het nawoord van de herdruk uit 1989.
Première 17 december.