Ben je nog last minute een gedicht aan het schrijven voor Sinterklaas? En kan je wel wat tips gebruiken? Lees deze tips om van jouw gedichten ware poëzie te maken.

1. Schrijf eerst wat steekwoorden op die je slachtoffer typeren. Welke woorden wil je graag gebruiken? Op welke van die woorden valt goed te rijmen, en om welke moet je wat heen dichten? Zo verval je niet in clichés en maak je je gedicht persoonlijk, iets dat altijd wordt gewaardeerd.

2. Schrijf heel simpel de letters van het alfabet boven aan het papier (of tik het als eerste in in je worddocument). Zo kun je heel eenvoudig de letters afgaan en zien of er iets zinnigs rijmt op het woord waar je mee bent geëindigd.

3. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Doe zoals die ene tante al-tijd op ie-de-re bruiloft doet: schrijf een eigen tekst op een bestaand en bekend nummer. Weer eens wat anders, en het geeft je wat houvast en een ritme. Grote kans bovendien dat het gezelschap na de nodige wijn het refrein uitbundig meeblèrt, en zo scoor jij natuurlijk.

4. Iets minder plat, maar evengoed gejat: maak een eigen rijm op een bekend gedicht. Toon Hermans Je hebt iemand nodig (....stil en oprecht, die als het er op aankomt, voor je bidt en voor je vecht) mag als algemeen bekend worden beschouwd. Pas hem met slechts enkele andere woorden iets aan voor die goede vriendin.

5. Speel met synoniemen. Vaak bestaat er een veel statiger en ook poëtischer woord als alternatief voor dat wat je wilt zeggen. Dat maakt het gedicht al snel wat chiquer.

6. Blijf ver van alle sites die gedichten voor je maken. Die websites zijn zeg maar het Google Translate van de rijmwereld: veel soeps komt er niet uit.