Vertraging op Amsterdam Centraal Station kan zomaar eens leuk gaan worden. 

Tenminste, als je even binnenstapt bij de nieuwe hotspot op het station, Le Clair. Een café-patiserie in Franse stijl vol met mede door sterrenchef Robert Kranenborg ontwikkelde eclairs, - langwerpige typisch Franse gebakjes met vullingen van meest uiteenlopend lekkers. Met 70% cacao, bijvoorbeeld, of limoen meringue of rood fruit en yoghurt.

En dat op een Centraal station, zo tussen de vette en snelle happen in. 'We hebben voor het CS gekozen omdat het een internationale locatie is', verklaart mede-initiatiefnemer Mike Dobbinga de locatie van Le Clair, dat haar grote opening nog moet beleven, maar de deuren al wel heeft geopend. 'We zien nu al dat we alle nationaliteiten bij ons aan de counter krijgen. Eclairs zijn in het buitenland al breder ingeburgerd. Bovendien is het een locatie waar veel bezoekers komen.'

Niemand minder dan sterrenkok Robert Kranenborg was één van de ontwikkelaars van de zoete lekkernijen die worden aangeboden. Als kenner, maar óók als fan, zo weet Dobbinga. 'Het is één van zijn favorieten, elke keer als hij in Parijs is, móet hij een éclair bij de koffie hebben. En hij is ze gaan ontwikkelen omdat er minder suiker inzit dan bijvoorbeeld macarons. Bovendien kun je er ook veel meer mee variëren, zowel hartig als zoet.' 

Het etablissement is een eerste, en toevallig op een station. Een tweede in een populaire winkelstraat' staat op de planning.