Razendpopulair was het, ballet, ten tijde van de Italiaanse renaissance. Dat is inderdaad een behoorlijke poos geleden. Gelukkig barstte een paar eeuwen daarop de Romantiek los, die ballet nieuw leven inblies. Nu, na die Romantiek ging het bergafwaarts met onze liefde voor de klassieke dansvorm. Swingen wilden we. Maar! Dat ballet bepaald niet van gisteren is, en opnieuw aan terrein wint, bewijzen onderstaande dansers met verve. 

Misty Copeland
Want: niet voor niets een supersterrenstatus en aanstelling als solist voor het voorname American Ballet Theatre. Én niet voor niets 850.000 volgers op Instagram...

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=5a4NPZamnZU&feature=youtu.be[/youtube]


Yuan Yuan Tan
Eind jaren negentig schreef Yuan Yuan geschiedenis als de jongste solist ooit. En als de eerste van Chinese afkomst. Ze heeft inmiddels elke grote vrouwenrol (van Giselle tot Juliet) gedanst en is de vaste paradepaard van San Francisco Ballet Company.

youtubeView full post on Youtube


Sergei Polunin
Vond het op 22-jarige leeftijd wel welletjes bij het prestigieuze Royal National Ballet. Te veel restricties. En toen was daar zijn dansvideo op Hoziers Take Me To Church - die op het moment van schrijven dertien miljoen mensen heeft plezierd. Zou-ie de planken weer opwillen? #fingerscrossed

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=c-tW0CkvdDI&feature=youtu.be[/youtube]


Alessandra Ferri
Is dus al 52. Maar gaat nog steeds hartstikke strong. En dat is knap, in een wereld waar de pensioenleeftijd rond de 35 schommelt. 


Michaela DePrince

De Sierra Leonees-Amerikaans balletdanseres heeft niet alleen een indrukwekkend verhaal, maar ook een indrukwekkend talent, zag ook Het Nationale Ballet, dat haar binnenhaalde.