Bezoek een paleis, leer meer over de koloniale oorlog en bewonder modetalent - dat én meer in de #weekendtips van deze week.

Oranjezaal openstelling
Ziet u die geweldige kamer hierboven? Dat is er eentje uit paleis Huis ten Bosch, lange tijd het onderdak van prinses Beatrix. Het gaat straks dicht voor een grootscheepse verbouwing (waarover al de nodige ophef ontstond), maar tot die tijd is de Oranjezaal (inderdaad die zaal hierboven) open voor publiek. En da's best geinig, een inkijkje in het koninklijke stulpje voordat de koninklijke familie er na de verbouwing intrekt. Hier lees je hoe je er precies binnenkomt, en als je te lui bent, kun je er hier digitaal rondlopen.
> t/m 30 december in Den Haag.

De Koloniale Oorlog: Gewenst en ongewenst beeld
De laatste tijd ligt het optreden van Nederlandse militairen tijdens de dekolonisatie-oorlog in Nederlands-Indië, vlak na de Tweede Wereldoorlog, weer onder vuur. Maar waarom bleef het extreme geweld - van beide kanten - zo lang onderbelicht? Het Verzetsmuseum onderzoekt met deze tentoonstelling de gemanipuleerde beeldvorming rondom deze periode.
> t/m 3 april in Amsterdam.

Foodfestival Amsterdam
Voor een goed foodfestivalletje zijn we altijd te porren. Wat dacht je van deze, dit weekend in de RAI in Amsterdam? Toch niet de kleinste locatie. En met maar liefst zeventig (!) foodtrucks in de Europahal zit er voor iedere smaak wat lekkers tussen. De Amerikanen zitten aan de stuffed turkey, maar wij eten lekker hier ons buikje rond.
> t/m 29 november.

Spot On Fashion Maastricht
Anna Gregor, Linda Maissan en Verena Klein: namen die je nu misschien niks zeggen, maar wie weet over tien jaar des te meer. Hun werk is dit weekend te zien in 't zuiden van 't land, op een 'multidisciplinaire tentoonstelling die gaat over de kwaliteit van vakmanschap en een breed spectrum toont aan ideeën over schoonheid van getalenteerde designers met een band met Maastricht.' Een hele mond vol, maar komt neer op mooie kleren van nieuwe ontwerpers. Zien dus.
> 28 en 29 november.

Kerstmarkt Maastricht
En als je er dan toch bent, waarom dan niet vast wat kerstsfeer opsnuiven op het Vrijthof, waar zaterdag de Mestreechter kerstmarkt begint. Zei er iemand oliebollen en gluhwein? Wij zijn erbij!
> 28 november t/m 29 december.

En verder:
Schreven we eerder al over hetAmsterdam Art Weekend en onze Bazaarroute aldaar, het Elle Decoration Live eventevent en het IDFA, alledrie ook prima manieren om je weekend te vullen.