Let's Gro
Toegegeven, 'inspiratiefestival' klinkt niet heel sexy. Toch zitten er tussen de maar liefst 153 activiteiten op Let's Gro in Groningen dit weekend heuse pareltjes. Zoals een live interview met vermaard architect Francine Houben, een performance-installatie over de architectuur van de stad en een duurzaam walk-in diner. Hup, op naar 't Hoge Noorden dus. 
> t/m 21 november in Groningen. 

Pop into Berlin
Je hoeft niet meer naar Berlijn om op z'n Berlijns te winkelen. Deze week komt Berlijn gewoon naar ons in de vorm van de Berlin pop-upstore. Twintig creatieve Berlijnse - hoe vaak kun je de stad noemen in twee zinnen? - labels en start-ups op een plek, ideaal om vast verrassende kadootjes te kopen voor de feestmaanden.
> t/m 22 november in Amsterdam.

The Pelican Studio
En dan, na die verantwoorde Berlijnse kadootjes, nog even door naar deze spiksplinternieuwe Amsterdamse concept-store. The Pelican Studio 'dicht het gat tussen street en high-end' met fijne merken als Maison Kitsuné, Wood Wood en Carin Wester - zowel women's als menswear. Daarnaast vind je een koffie-, sapjes en kleine hapjesbar. Dat alles in een heerlijke, pastelkleurige inrichting die is geïnspireerd op Miami in de jaren '80.> Nu open in Amsterdam.

Le Guess Who
Het begon als een kleinschalige avond om de Canadese popscene te eren, inmiddels is het een vooraanstaand festival voor nieuwe popmuziek: Le Guess Who in Utrecht. Liefhebbers van talent en minder voor de hand liggende namen kunnen er nog het hele weekend hun hart ophalen. Voor wie zich niet in het concertgeweld wil storten, valt er ook genoeg te doen: de Volkskrant organiseert gratis toegankelijke Q&A's met artiesten, en er is een filmprogramma, natuurlijk rondom het thema muziek.
> t/m 22 november in Utrecht. 

Stedelijk Museum Library Sale
Je bent geen vooraanstaand museum als je ook niet een gedegen bibliotheek onder je dak hebt. Maar die kan natuurlijk niet eeuwig blijven groeien. Daarom, hoera voor ons, af en toe een boekenverkoop. Bijvoorbeeld dit weekend bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een keer per jaar verfrissen ze daar het aanbod, wat betekent dat je prachtige kunstcatalogi, -boeken en -tijdschriften op de kop kunt tikken voor zachte prijsjes.
> 21 & 22 november in Amsterdam. 

Utrecht in Beeld
In de hoofdstad hebben ze een bekend stadsarchief vol oude foto's van Amsterdam, maar in Utrecht doen ze evengoed mee. Daar kun je in het Utrechts Archief nu werk van de hand van F.F. van der Werf zien: prachtige sfeerbeelden en stadsgezichten uit 't 'stadsie' van de jaren dertig tot de jaren zestig. Zo zie je dat 'Utereg' minstens even mooi is.
> t/m 21 mei 2016 in Utrecht.

IDFA
We hebben het al vaker genoemd, maar vlak voor het weekend benadrukken we het nog één keertje: het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is in volle gang. En in de bios voor een steengoede documentaire is met dit koude weer - het zou gaan sneeuwen?! - een ideale weekendbesteding. Kijk hier alvast de trailer voor de openingsfilm A Family Affair en lees hier ons lijstje met tien favorieten.
> t/m 29 november in Amsterdam.