Documentaire over modehuis Margiela krijgt wereldpremière in Rotterdam

Kijk binnen bij het modehuis dat tot op heden voornamelijk achter gesloten deuren werkte.

Bazaar-approved: de beste uit- en doetips op rij.

Advertisement - Continue Reading Below

We, Margiela

Wat? Deze documentaire is in tegenstelling tot alles waarover je hieronder leest nog niet nu te zien, maar wél te leuk om niet nu al even te tippen. 'We, Margiela' geeft je een kijkje in het modehuis Margiela, dat tot op heden altijd behoorlijk geheimzinnig was en eigenlijk zelden een blik achter de schermen gaf. In de film komt ook Jenny Meirens aan het woord, zij overleed afgelopen juli en was mede-oprichtster van het modehuis en de rechterhand van Martin Margiela. Zeker ook niet onbelangrijk: de wereldpremière van de film vindt plaats in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. En dat zal dan weer iets te maken hebben met het feit dat de documentaire, die ongetwijfeld over de hele wereld bekeken gaat worden, van Nederlandse makelij is. Het Amsterdamse productiehuis Mint Film Office maakte hem.

Waarom? Uniek dit, dat blijkt uit alles.

Waar en wanneer? In de agenda: 22 oktober is de wereldpremière in Rotterdam, en vanaf 26 oktober is de film in de bioscoop.

Advertisement - Continue Reading Below

Barqo: het AirBnB van de bootjes

Wat? In een privébootje de grachten van Amsterdam verkennen. Je kent 't misschien nog niet, maar Barqo is een onlineplatform waar zowel booteigenaren, als mensen die een dag met een bootje willen varen, terecht kunnen om een boot te (ver)huren. In eigen land, maar ook in het buitenland, bijvoorbeeld op Ibiza of in het Caribisch gebied. Een soort boten-Airbnb dus.

Waarom? Zo kun je de mooiste plekken ter wereld (maar natúúrlijk ook in eigen land) eens vanaf 't water ontdekken.

Wanneer? Wanneer jou uitkomt. Ideaal dus.

Waar? Online dus, Barqo.

Advertisement - Continue Reading Below

Table d'hôtes in Amsterdam

Wat? Waar het in Frankrijk al veelvuldig wordt gedaan, is het een nieuw concept in Amsterdam: table d'hôtes. Zit samen met andere gasten aan tafel en laat je verrassen met gerechten gemaakt van streekproducten, die dezelfde ochtend door de chef op de markt zijn gekocht.

Waarom? Ontdekken wat voor lekkers er in de regio te vinden is. 

Wanneer? Elke week van maandag t/m donderdag.

Waar? Boutique hotel Pillows Anna van den Vondel, Amsterdam.

Advertisement - Continue Reading Below

Documentaire 'Dries'

Wat? Een jaar lang liet Dries Van Noten zich volgen door documentairemaker Reinier Hilzemer met als resultaat een nog nooit eerder getoonde kijk in het werk- én privéleven van de ontwerper. Dries geeft inzicht in de precieze stappen die, Dries dus, neemt in het realiseren van vier verschillende collecties én het geeft je de kans om weg te dromen bij zijn schitterende stoffen, borduursels en prints. Kortom een must-see voor iedere modeliefhebber.

Waarom? Het is de allereerste keer dat Van Noten het creatieve proces achter zijn collecties aan de wereld laat zien. 'Een bijzondere en intieme terugblik op de afgelopen 25 jaar in het leven van Dries als modeontwerper maar ook als partner van Patrick Vangheluwe en baasje van hond Harry,' aldus Bazaars Simone Sniekers die de film al mocht zien tijdens een speciale voorvertoning. 'Prachtige beelden van zijn huis, zijn manier van leven (uiterst perfectionistisch) en het complete proces van het uitzoeken van stoffen tot de show in Parijs. Bijzonder dat hij nog steeds onafhankelijk kan bestaan in deze bizarre modewereld en dat al zijn inkomsten nog steeds uit de verkoop van enkel en alleen kleding komen, in tegenstelling tot andere modehuizen die daarnaast ook op bijvoorbeeld de cosmetica- en parfummarkt opereren.'

Waar en wanneer? Vanaf vrijdag 11 augustus is de docu te zien in FC Hyena en vanaf dinsdag 15 augustus bij LAB Amsterdam. Mocht het je niet lukken de film in de bioscoop te zien: de tv-première is 17 december bij de NPO.


Advertisement - Continue Reading Below

Anton Heyboer

Wat? Ruim 10 jaar na het overlijden van kunstenaar Anton Heyboer is in het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. De tentoonstelling toont Heyboers oeuvre uit zijn periode van internationaal succes: de jaren zestig en zeventig.

Waarom? Sinds zijn terugtrekken uit de kunstwereld, veertig jaar geleden, is het de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Wanneer? 26 augustus 2017 t/m 4 februari 2018.

Waar? Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41.

Advertisement - Continue Reading Below

Yoga op buitengewone locaties in Rotterdam

Wat? Op de meest bijzondere locaties in Rotterdam in shape komen? Deze zomer vindt er voor urban yogaliefhebbers een serie Summer Events van yogastudio Yogaground plaats. Kun je tijdens je eerstvolgende diner je tafelgasten bijpraten over hoe jij geen yogales volgde in een studio, maar bovenop de Euromast. Uiteraard ondersteund door deunen van een live dj. 

Waarom? Je ziet bijzondere Rotterdamse locaties eens vanuit een geheel ander perspectief. Vanuit een lotus pose bijvoorbeeld. 

Waar en wanneer? 27 augustus in The Loft van hotel nhow. 10 september is de laatste les in het voormalige Tropicana. Koop hier je tickets.

Advertisement - Continue Reading Below

Legends Passed

Wat? De expositie 'Legends Passed', een eerbetoon waarin de Eduard Planting Gallery een selectie nostalgische portretten laat zien van beroemdheden zoals Muhammad Ali, Chuck Berry, David Bowie, Johan Cruijff, Roger Moore en Prince.

Waarom? De good old times meemaken door de portretten van de grootsten der aarde? Ja, graag.

Wanneer? Nog tot en met 30 september 2017.

Waar? Eduard Planting GalleryEerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam.

Advertisement - Continue Reading Below

Kattendocumentaire Kedi

Wat? Voor wie geen genoeg van katten kan krijgen: Kedi. Deze docu geeft je een exclusief kijkje in de kattenlevens van Bengü the lover, Deniz the social butterfly, Sari the hustler en nog vier andere avonturiers op de straten (en daken) van Istanboel.

Waarom? Katten. 

Waar en wanneer? Vanaf 24 augustus in verschillende filmtheaters.

Advertisement - Continue Reading Below

Christian Dior, Couturier Du Rêve

Wat? Tijdens Parijs Couture Week opende Dior de deuren van de tentoonstelling Christian Dior, Couturier Du Rêve (ontwerper van dromen), in het kader van de 70e verjaardag van het huis. De uitgebreide tentoonstelling brengt een retrospectief van de oprichter en de ontwerpers die hem opvolgden: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en sinds kort Maria Grazia Chiuri. Naast de meer dan 300 couturejurken ontworpen tussen 1947 en nu, worden er ook officiële documenten, modefoto's, accessoires, illustraties van Rene Gruau en Mats Gustafson, brieven, schilderijen, kunstobjecten, parfumflesjes en meer tentoongesteld.

Waarom? Het is de grootste tentoonstelling in de geschiedenis van het modehuis. Wat zeggen we: de grootste modetentoonstelling ooit gegeven in Parijs. Wij hebben er al een kijkje genomen en kunnen je zeggen: dit mag je als modeliefhebber niet missen. Magisch.

Waar? Het Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, Parijs.

Wanneer? Nog tot en met 7 januari 2018.

Advertisement - Continue Reading Below

In Empathy We Trust

Wat? Tentoonstelling van het duo E2, bestaande uit Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien. E2 herschept iconische schilderijen door personen te fotograferen in dezelfde setting als het schilderij, zoals te zien in deze versie van de Nachtwacht met daarin bekende Nederlandse topvrouwen als Neelie Kroes, Sylvia Toth en Gerda Havertong. Kleermaker Bert van Nuhaan maakte veel van de kostuums gebruikt in de foto's.

Waarom? Mannenhelden van weleer die worden vervangen door vrouwelijke helden van nu. Wij houden ervan.

Wanneer? Nog tot eind november 2017.

Waar? Sofitel Legend The Grand Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 197.