Zoek niet verder: dit zijn alle uit-tips die je deze maand nodig hebt

Bazaar-approved: juli's beste weekendtips.

Van mode en design tot kunst en theater; dit is waar je deze maand nog terecht kunt:

Advertisement - Continue Reading Below

Frowijn & Schuurman

Wat? Nederlandse modeontwerper Liselore Frowijn en grafisch vormgever Michiel Schuurman exposeren hun samenwerkingscollectie, met als centraal thema hun gezamenlijke interesse in dessins. Tijdens de aankomende Parijs Fashion Week wordt de collectie op het grote, internationale podium geshowd. Geëxposeerd: tien gelaagde silhouetten en drie artworks, geïnspireerd door een recente research trip van de twee door Mexico.

Waarom? Een collectie eerder kunnen bekijken dan Anna Wintour? Ja, graag.

Waar? Gallery Droog, Staalstraat 7a, Amsterdam.

Wanneer? Zaterdag 15 (van 13.00 – 19.00 uur) en zondag 16 juli (van 9.00 – 19.00 uur).

Advertisement - Continue Reading Below

Christian Dior, Couturier Du Rêve

Wat? Tijdens Parijs Couture Week opende Dior de deuren van de tentoonstelling Christian Dior, Couturier Du Rêve (ontwerper van dromen), in het kader van de 70e verjaardag van het huis. De uitgebreide tentoonstelling brengt een retrospectief van de oprichter en de ontwerpers die hem opvolgden: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en sinds kort Maria Grazia Chiuri. Naast de meer dan 300 couturejurken ontworpen tussen 1947 en nu, worden er ook officiële documenten, modefoto's, accessoires, illustraties van Rene Gruau en Mats Gustafson, brieven, schilderijen, kunstobjecten, parfumflesjes en meer tentoongesteld.

Waarom? Het is de grootste tentoonstelling in de geschiedenis van het modehuis. Wat zeggen we: de grootste modetentoonstelling ooit gegeven in Parijs. Wij hebben er al een kijkje genomen en kunnen je zeggen: dit mag je als modeliefhebber niet missen. Magisch.

Waar? Het Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, Parijs.

Wanneer? Nog tot en met 7 januari 2018.

Advertisement - Continue Reading Below

In Empathy We Trust

Wat? Tentoonstelling van het duo E2, bestaande uit Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien. E2 herschept iconische schilderijen door personen te fotograferen in dezelfde setting als het schilderij, zoals te zien in deze versie van de Nachtwacht met daarin bekende Nederlandse topvrouwen als Neelie Kroes, Sylvia Toth en Gerda Havertong. Kleermaker Bert van Nuhaan maakte veel van de kostuums gebruikt in de foto's.

Waarom? Mannenhelden van weleer die worden vervangen door vrouwelijke helden van nu. Wij houden ervan.

Wanneer? Nog tot eind november 2017.

Waar? Sofitel Legend The Grand Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 197.

Advertisement - Continue Reading Below

Streets of the World Photo Museum

Wat? 195 straatfoto's van evenzoveel wereldhoofdsteden die fotojournalist Jeroen Swolfs in zeven jaar vastlegde. Met de foto's wil Swolfs mensen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid geven en laten zien dat thema's als vriendschap, liefde, hoop en werk wereldwijd spelen. Ook in hoofdsteden die door media vaak afgeschilderd worden als gevaarlijk en onrustig.

Waarom? Alles wat kan bijdragen aan een positiever wereldbeeld is in deze tijden van harte welkom. 

Waar? Slaghoedje 52, op het Hembrugterrein in Zaandam.

Wanneer? Nog tot en met 30 september 2017.

Beeld: Jeroen Swolfs

Advertisement - Continue Reading Below

Fashion in Style

Wat? In de zomermaanden biedt het Gemeentemuseum Den Haag naast een grote overzichtstentoonstelling over Piet Mondriaan een maand lang een aantrekkelijk extraatje voor modeliefhebbers: Fashion in Style. Deze tentoonstelling laat mode zien die is geïnspireerd door het werk van Mondriaan en De Stijl. Denk aan de beroemde Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent uit 1965, maar ook aan creaties van Prada en Michael Barnaart van Bergen. Daarnaast is er inspirerend werk te zien van studenten van het ROC Mondriaan College, vers van de Haagse catwalk, speciaal ontworpen voor het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. 

Waarom? Heel veel vliegen in één klap.

Waar? Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41.

Wanneer? Nog tot en met 13 augustus.

Advertisement - Continue Reading Below

Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen

Wat? Een parade van tragikomische figuren, een toren met verhalen en een stralend witte boom zijn deze zomer te bewonderen in de Rijksmuseumtuinen. Daar presenteert het Rijksmuseum twaalf monumentale beelden van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). De sculpturen, die gekenmerkt worden door de bekende helder witte, rode en blauwe vlakken, zijn afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen. Samengesteld door Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Centre Pompidou.

Waarom? Kunst in de buitenlucht. Win-win.

Waar? Het Rijksmuseum, Museumstraat 1Amsterdam.

Wanneer? Nog tot en met 1 oktober 2017.

Advertisement - Continue Reading Below

Uit De Mode

Wat? Een ode aan jonkvrouw Carla de Jonge, die een eeuw geleden begon als eerste modeconservator van Nederland en zei: 'het is toch altijd veel aardiger dat de oude kostuums goed opgesteld in een museum te zien zijn, dan dat ze geheel vergeten in een kamferkist liggen'. En zo is dat. Petje af voor de huidige conservator Ninke Bloemberg die met Uit De Mode een geweldige Nederlandse modetentoonstelling wist neer te zetten.

Waarom? Uit De Mode is de inloopkast van het museum. Hoogtepunten zijn bovendien een 'Live Science Program' waar live op zaal gerestaureerd wordt en een wisselpodium waar het publiek kennismaakt met de nieuwste lichting modetalenten. Wij waren bij de opening en zijn razend enthousiast.

Waar? Centraal Museum Utrecht, Agnietenstraat 1.

Wanneer? Nog t/m 22 oktober 2017.

Advertisement - Continue Reading Below

Shakespeare, voor liefhebbers en leken

Wat? Openluchttheater van Shakespeare-stukken die in een nieuw jasje zijn gestoken. Voor liefhebbers en leken, jong en oud. Gedurende de hele zomer worden onder die noemer vijf voorstellingen door verschillende theaterproducties opgevoerd, zowel komedie als tragedie.

Waarom? Behapbaar Shakespeare, en dat in de buitenlucht.

Waar en wanneer? Verschillende locaties en speeldata. Meer info op openluchttheaters.nl.

Advertisement - Continue Reading Below

The David Hockney Gallery

Wat? Voor wie er toevallig in de buurt is: een overzichtstentoonstelling van de iconische Britse kunstschilder David Hockney ter ere van zijn 80e verjaardag en 60-jarige carrière. Er zijn bovendien niet eerder vertoonde foto's te zien uit Hockneys persoonlijke albums.

Waarom? Het werk van Hockney is op veel plekken te bewonderen, maar het feit dat deze expositie in zijn home town Bradford is maakt het toch extra bijzonder. 'I used to love going to Cartwright Hall as a kid,' aldus Hockney in een statement. 'It was the only place in Bradford I could see real paintings.'

Waar? Cartwright Hall, Lister Park, Bradford.

Advertisement - Continue Reading Below

The Prints of Andy Warhol and other PopArtists

Wat? Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de popartcollectie van ex-radiopiraat en mediaondernemer Lex Harding in Amsterdam geëxposeerd. En die heeft nogal wat verzameld. In ieder geval genoeg om de Beurs van Berlage te vullen. De expo aldaar bestaat voornamelijk uit zeefdrukken van Andy 'Mister Popart' Warhol, maar ook van andere grote namen als Roy Lichtenstein en Keith Haring. Ook krijg je een kijkje achter de schermen in Warhols studio The Factory, dat in de jaren zestig en zeventig de place to be in New York was voor kunstenaars, muzikanten en andere vrije geesten. 

Waarom? Pop-art liefhebbers kunnen hier hun lol op.

Waar? Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam.

Wanneer? Nog tot en met augustus dus.