Wie dacht dat zijn gezicht enkel een doorgeefluik was voor onze innerlijke emoties, heeft het mis. Andersom werkt het namelijk ook; door je gezichtsuitdrukking te veranderen kun je je emotionele staat sturen.

Tover dus snel een glimlach op je gezicht, want zelfs als je deze bewust 'faket' kan het je humeur verbeteren en stress verminderen. Het eerste onderzoek naar dit fenomeen werd uitgevoerd in de jaren '90. Terwijl hij experimenteerde met negatieve gezichtsuitdrukkingen zoals fronzen, kwam Paul Ekman erachter dat deze uitdrukkingen zijn gemoed veranderden.

Met behulp van enkele participanten wist hij aan te tonen dat het faken van een ontzettend grote grijns een verandering in hersenactiviteit teweeg brengt die leidt tot een beter humeur.

Wat bleek? De nep-glimlachers vertoonden een lagere hartslag dan de gewone participanten na het uitvoeren van een stressvolle taak. Het zou zelfs zo zijn dat, hoe groter je glimlach, des te meer stress er wordt gereduceerd, maar dit kon vooralsnog niet met data worden onderbouwd.

Botox werkt averechts

Een andere interessante vondst was het feit dat botox injecties iemands geluksniveau konden verlagen doordat ze de emotionele respons van mensen temperen. De injecties paralyseren kleine spiertjes rondom de ogen die rimpels veroorzaken waardoor de huid weliswaar soepeler wordt, maar je erbij loopt als een expressie-loze etalagepop.

Hoewel het effect niet erg groot was, vertoonden mensen met botox injecties zwakkere geluksreacties op 'blije' videoclips.

Hoe dan ook, als je kampt met stress op de werkvloer en wel aan vakantie toe bent, maar geen vakantiedagen meer mag opnemen, dan is het dus aan te raden om voortaan een grote glimlach te veinzen. Al is het maar voor even.

Het mooie aan de geveinsde glimlach is dat hij ook effect heeft op omstanders. Wie wordt benaderd door een persoon met een glimlach zou automatisch positiever gestemd raken. Klinkt logisch!

Hier lees je het volledige onderzoek.


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?


Via: Quote.